Η Ορθοδοξία λάμπει από αύριο και πάλι στο Κάιρο

Τις πύλες του στους πιστούς θα ανοίξει αύριο, ανήμερα της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, πλήρως ανακαινισμένο και αποκαταστημένο στην πρότερη δόξα του…… ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία της Αφρικής, ο Κοινοτικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο. Ο ναός ανακαινίστηκε ριζικά, καθώς είχε υποστεί τρομερές φθορές από τα θεμέλια μέχρι τον τρούλο. Τα χρήματα δόθηκαν από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου (ΕΚΚ) και τη μεγάλη ευεργέτιδα Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη.

Τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού θα γίνουν το διήμερο 27-28 Σεπτεμβρίου. Στις εκδηλώσεις προσκλήθηκε πριν από λίγες ημέρες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Μετά την εκ βάθρων αποκατάστασή του, ο νεοκλασικός ορθόδοξος Κοινοτικός Ναός θα κοσμεί και πάλι την πόλη του Καΐρου ως ένα μνημείο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Μπορεί οι Αιγυπτιώτες Ελληνες να είναι πλέον ελάχιστοι, ωστόσο ο Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που κληροδότησαν μαρτυρεί την ευσέβεια, αλλά και την οικονομική ευρωστία της πάλαι ποτέ ελληνικής κοινότητας. 

Ο Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι κοινοτικός, ανήκει δηλαδή στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου. Ο ναός -εκτός του κλασικού βυζαντινού τρούλου- είναι νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Ο τρούλος μοιάζει με αρχιερατική μίτρα και έχει 24 παράθυρα, όσα και τα πετράδια της, ενώ η κάτοψή του με σταυρό. Εσωτερικά ο ναός έχει περίτεχνη διακόσμηση. Το ύψος του ναού είναι 35 μέτρα και ο θόλος με τον σταυρό 28 μέτρα. Ο θόλος προκαλεί δέος στους πιστούς, καθώς έχει διάμετρο 15 μέτρα. 

Οι εργασίες αποκατάστασης, δεδομένης της ευρείας φθοράς τόσο στα θεμέλια όσο και στα δομικά στοιχεία, έγιναν σε χρόνο ρεκόρ. Ο ναός έχει «αναγεννηθεί» τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του. Εγιναν επισκευές στο περιμετρικό περίβλημα, στις κολόνες, στο κωδωνοστάσιο και στους εξωτερικούς τοίχους του ευρύτερου οικοπέδου. Οι βαριές ξύλινες πόρτες επισκευάστηκαν και συντηρήθηκαν, αναδεικνύοντας τη μοναδική τεχνική της κατασκευής τους. Ιδιαίτερη μνεία δόθηκε στις υπόγειες εργασίες που έγιναν στον ναό και αφορούσαν τη δημιουργία ενός αγωγού που διοχετεύει τα ύδατα από τον Νείλο (όταν ανεβαίνει ο υδροφόρος ορίζοντας) προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα υγρασίας, που είχε διαβρώσει μέχρι και τους κίονες. 

Με μεράκι και πολλή προσοχή έγινε η λεπτεπίλεπτη εργασία της συντήρησης των εικόνων και των τοιχογραφιών. Συντηρητές πάνω στα ικριώματα με τα πινέλα τους αποκατέστησαν τα εντυπωσιακά χρώματα των τοιχογραφιών. Επίσης συντηρήθηκαν και επισκευάστηκαν τα ξύλινα στασίδια, ο θρόνος του αρχιερέα και οι θέσεις των επισήμων, του πρέσβη της Ελλάδος, του πρέσβη της Κύπρου, του γενικού προξένου, του προέδρου της ΕΚΚ. 

Ο αρχιερατικός θρόνος, δύο παγκάρια, προσκυνητάρια και η Ωραία Πύλη κατασκευάστηκαν στην Κωνσταντινούπολη. 

Αντ. Τριανταφύλλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα