Συναγερμός για το Ιρανικό τάνκερ «Grace 1»

Πλέει προς Καλαμάτα μετά τον τερματισμό κράτησης. Πυρετός συσκέψεων στα υπ. Εξωτερικών και Ναυτιλίας

Συναγερμός έχει σημάνει στα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας, μετά την είδηση ότι το ιρανικό «Grace 1» κατευθύνεται προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς το λιμάνι της Καλαμάτας.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι «παρακολουθούν στενά» το θέμα, καθώς το δεξαμενόπλοιο αναμένεται να καταπλεύσει στην Καλαμάτα στις 25 του μήνα. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι έως τότε είναι «πολύς χρόνος, κατά τον οποίο μπορεί να γίνουν πολλά και να μη φτάσει ποτέ το δεξαμενόπλοιο στην Καλαμάτα».

Προσθέτουν δε με νόημα ότι «δεν υπάρχουν οι λιμενικές υποδομές για ελλιμενισμό τέτοιου πλοίου». Από το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρουν ότι το πλοίο «παρακολουθείται», καθώς πλέει με ταχύτητα 9-10 ναυτικά μίλια και ενώ οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις αμερικανικές.

Το «Grace 1», που μετονομάστηκε σε «Adrian Darya 1», απέπλευσε από το Γιβραλτάρ, αφότου η Βρετανία απέρριψε αμερικανικό αίτημα για περαιτέρω κράτηση του σκάφους.

Η κράτηση του δεξαμενόπλοιου τερματίστηκε την περασμένη εβδομάδα, όμως ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον εξέδωσε την Παρασκευή ένταλμα για την κατάσχεση του τάνκερ, του πετρελαίου που μεταφέρει και σχεδόν 1.000.000 δολαρίων.

Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία είχε συλλάβει το δεξαμενόπλοιο τον Ιούλιο κοντά στο Γιβραλτάρ με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, στενή σύμμαχο του Ιράν, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό οδήγησε στην ενίσχυση των εντάσεων στις οδούς της διεθνούς ναυσιπλοΐας για τη μεταφορά του πετρελαίου μέσω του Κόλπου.

Αυτό ήταν και το βασικό επιχείρημα της Ουάσινγκτον, που αποπειράθηκε να θέσει υπό κράτηση το «Grace 1», με το αιτιολογικό ότι έχει σχέσεις με το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, όμως η Βρετανία δεν έμελλε να τους κάνει τη χάρη και το Γιβραλτάρ ανακοίνωσε την Κυριακή πως δεν μπορεί να συμμορφωθεί με το αίτημα αυτό, επειδή δεσμεύεται από τη νομοθεσία της Ε.Ε.

«Μέχρι το ιρανικό πετρελαιοφόρο να φτάσει στον προορισμό του οι Βρετανοί πρέπει να βοηθήσουν να τερματιστεί η κρίση, δήλωσε ο Χεσματολάχ Φαλαχατπισέχ, μέλος της επιτροπής εθνικής ασφαλείας και εξωτερικών υποθέσεων του ιρανικού Κοινοβουλίου. «Αυτό σημαίνει πως η κρίση με τη Βρετανία δεν έχει τελειώσει» πρόσθεσε.