Η ΔΕΗ τιμωρεί τους συνεπείς πελάτες

Στο τραπέζι η (καταστροφική) ιδέα για κατάργηση της κουτσουρεμένης έκπτωσης του 10%, με στόχο τη… διάσωση της επιχείρησηςΜε την τιμωρία των συνεπών πελατών, που θα χάσουν την κουτσουρεμένη έκπτωση του 10% (από 15%, που ήταν μέχρι πρόσφατα), φαίνεται πως θεωρούν στην κυβέρνηση ότι θα σωθεί η ΔΕΗ.

Το σχέδιο κατάργησης της έκπτωσης κυκλοφόρησε χθες ως ένα από τα μέτρα για τη διάσωση της εταιρίας, αλλά αρκετοί θεωρούν πως πρόκειται για καταστροφική ιδέα, που θα συμβάλει στην περαιτέρω απαξίωσή της.

Γι’ αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η σημερινή τοποθέτηση της νέας διοίκησης υπό τον Γ. Στάσση, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα εγκρίνει τον διορισμό της.

Η πρόταση για κατάργηση της έκπτωσης, μέσω της οποίας η ΔΕΗ μπορεί να εξοικονομήσει έως 180.000.000 ευρώ ετησίως, συνδέεται με δύο παράγοντες: πρώτον, με κατάργηση της έκπτωσης οι αυξήσεις στα τιμολόγια θα είναι μικρότερες.

Δεύτερον, θα είναι μικρότερη και η μείωση του «πράσινου τέλους», ώστε το τελικό ποσό κάθε λογαριασμού που λαμβάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μείνει το ίδιο. Ομως, με τη μικρότερη μείωση του «πράσινου τέλους» (ΕΤΜΕΑΡ) καλύπτεται απαίτηση της αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που χρηματοδοτείται μέσω του συγκεκριμένου λογαριασμού. Την «πληρώνουν», όμως, οι συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ.

Δύο ορόσημα

Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, όπως είχε υποστηρίξει πρόσφατα ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, έχει δύο ορόσημα. Για το πρώτο τμήμα του σχεδίου, που αφορά τη ρευστότητα, το ορόσημο είναι η 24η Σεπτεμβρίου. Εκείνη την ημέρα θα εκδοθεί η νέα έκθεση της Ernst & Young, δηλαδή των ορκωτών ελεγκτών της ΔΕΗ, με βάση τον νόμο περί εισηγμένων εταιριών.

«Πρέπει μέχρι τότε να έχουμε προχωρήσει στα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει ζήτημα για τη βιωσιμότητά της» πρόσθεσε. «Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώσαμε και την αναπροσαρμογή των τιμολογίων του ρεύματος, που θα είναι τονωτική ένεση για τη ΔΕΗ. Αλλά δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές, με την έννοια ότι θα έχουμε αντίστοιχη μείωση στον ΦΠΑ της ενέργειας, που είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση -δεν μπορώ να το πιστωθώ εγώ- και αντίστοιχη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, που είναι αυτά που πληρώνουμε για τις ΑΠΕ».

Το δεύτερο ορόσημο, η 31η Οκτωβρίου, αφορά τα διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με την Κομισιόν (περιλαμβάνει τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι το δίκτυο, απόσυρση, κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και εθελούσιες εξόδους).

Στο μεταξύ, οι Τάσος Βλασσόπουλος, Στέφανος Θεοδωρίδης, Στέφανος Καρδαμάκης, Πύρρος Παπαδημητρίου και Αλέξανδρος Πατεράκης προτείνονται από το Υπερταμείο για τη θέση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα