Νέοι καβγάδες για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

Προκρίθηκαν για την προεδρία του Αρ. Πάγου Τσαλαγανίδης (14 ψήφοι), Ζωντανού (7) και Αλειφεροπούλου (4)Σε υψηλούς τόνους και με σφοδρή την κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε το απόγευμα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με αντικείμενο τη διατύπωση γνώμης (δεν είναι δεσμευτική για το υπουργικό συμβούλιο που θα κάνει την τελική επιλογή) για την πλήρωση της θέσης του προέδρου του Αρείου Πάγου. 

Οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί που προκρίνονται για τη θέση του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου είναι ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης (έλαβε 14 ψήφους), η Πηνελόπη Ζωντανού (7 ψήφοι) και η Αγγελική Αλειφεροπούλου (4 ψήφοι). Εκτός έμειναν από τη συνέχεια η Δήμητρα Κοκοτίνη (2 ψήφοι), η Ειρήνη Καλού και ο Γιώργος Λέκκας (χωρίς ψήφο).

Οι κυρίες Κοκοτίνη και Καλού, που ήταν οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα πριν από τις εκλογές, αλλά δεν υπέγραψε ο Προκόπης Παυλόπουλος τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, αρνήθηκαν να παρουσιαστούν στη συνεδρίαση και έστειλαν επιστολές, στις οποίες εξέφραζαν τις ενστάσεις τους για τη διαδικασία.

Ιδια ρητορική χρησιμοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «παραβίαση του Συντάγματος και ευτελισμό των διαδικασιών», ενώ η κυβέρνηση επισημαίνει ότι «αποκαθίσταται η νομιμότητα».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «αποκαθιστά τη θεσμική τάξη και στο ζήτημα της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης» δήλωσε εξερχόμενος της Βουλής ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης.

«Οπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τα σχετικά Διατάγματα ενόσω η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση δεν κάνει βουτιά στην επετηρίδα, όπως έγινε στο παρελθόν, και κινείται με όρους αξιοκρατίας» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως «συνεχίστηκε η προσπάθεια πολιτικοποίησης της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ.».

«Λευκό» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ «παρών» δήλωσε η Ελληνική Λύση. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε στη φαρσοκωμωδία της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ κανέναν ρόλο» δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Σήμερα θα συνεχιστεί η διαδικασία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Θα επιλεγεί ένας μεταξύ των αντιεισαγγελέων Δημητρίου Δασoύλα, Βασίλειου Πλιώτα, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, Βασιλικής Θεoδώρoυ, Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και Παναγιώτη Καραγιάννη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα