Οι σκάλες καταστρέφουν τα γόνατα

Το ανεβοκατέβασμα, αλλά και τα steps των γυμναστηρίων προκαλούν τριβή και αλλοίωση των χόνδρων μακροπρόθεσμαΑπό τη
Ρίτα Μελά

Επώδυνο σοκ για τις αρθρώσεις είναι η επιλογή να ανεβοκατεβαίνουμε από τη σκάλα αντί να προτιμάμε το ασανσέρ, εξαιτίας της τριβής των χόνδρων που μπορεί να υποστούν σοβαρές βλάβες μακροπρόθεσμα. 

Σύμφωνα με τον ορθοπεδικό χειρουργό Γεώργιο Ελευθέριο Κατσιφαράκη, ειδικό Αθλητικών Κακώσεων και MIS Αρθρώσεων και Σπονδυλικής Στήλης, ο μύθος ότι το ανεβοκατέβασμα σκάλας αποτελεί την… καλύτερη γυμναστική καταρρίπτεται, και αυτό επειδή η τριβή των χόνδρων των αρθρώσεων που προκαλείται «συνεισφέρει» δραματικά στην αλλοίωσή τους ανεξάρτητα από την ηλικία.

Μπορεί λοιπόν οι σκάλες να κάνουν καλό στην καρδιά και να ενισχύουν την προσπάθεια όσων επιθυμούν να χάσουν κιλά, ωστόσο αυτό δεν γίνεται χωρίς συνέπειες. Και στην προκειμένη περίπτωση τις συνέπειες τις… πληρώνουν τα γόνατα.

«Οι εννέα στους δέκα που αποφεύγουν το ασανσέρ και θεωρούν το ανέβασμα ή και το κατέβασμα σκάλας μέσο εκγύμνασης θα επισκεφθούν πολύ σύντομα τον ορθοπεδικό τους, γιατί η επίπτωση στη φθορά των γονάτων και των ισχίων τους είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη» αναφέρει ο κ. Κατσιφαράκης, κρούοντας συγχρόνως τον κώδωνα του κινδύνου και για τις ασκήσεις με την ίδια λογική (steps) που εφαρμόζουν κάποια γυμναστήρια, ασκήσεις που προκαλούν τεράστια προβλήματα στα γόνατα των γυμναζόμενων και ειδικά στις επιγονατιδομηριαίες αρθρώσεις.

Οι αρθρώσεις καταστρέφονται και επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη ακόμα περισσότερο αν το ανέβασμα σκάλας συνοδεύεται και από μεταφορά βάρους, ακόμα και απλού, όπως οι σακούλες του σούπερ μάρκετ, ενώ το πρόβλημα γίνεται εντονότερο αν κάποιος έχει χειρουργηθεί για κάποια ορθοπεδική πάθηση.

«Πράγματι, το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων πραγματοποιούν επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής είναι πώς θα γυρίσουν στο σπίτι τους και πώς θα ανέβουν κάποια σκαλιά, με την αγωνία τους να κορυφώνεται αν το σπίτι τους δεν διαθέτει ασανσέρ» καταλήγει στις δηλώσεις του ο κ. Κατσιφαράκης, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ένα μεγάλο ποσοστό από εκείνους που επισκέπτονται τον ορθοπεδικό χειρουργό με οστεοαρθρίτιδα ισχίων και γονάτων αναφέρει μεγάλη χρήση κλιμακοστασίων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα