«Κόκκινα» δάνεια: Αρση εμποδίων!

Γίνεται πιο γρήγορη η ρύθμιση των στεγαστικών μέσω της ειδικής πλατφόρμας. Ξεπερνιούνται τα προβλήματα που καθυστερούν τη διαδικασίαΑπό τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Με ευνοϊκούς όρους για τους δανειολήπτες ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Περίπου δύο μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η διαδικασία κυλά με αργούς ρυθμούς, καθώς έχουν υποβληθεί μόλις 26 αιτήσεις. 

Οι αιτήσεις αυτές έχουν ήδη διαβιβαστεί στις τράπεζες για να προχωρήσει η ρύθμιση, όπως και έγινε για δύο εξ αυτών, με τους οφειλέτες να εξασφαλίζουν μείωση επιτοκίου, αλλά και επιδότηση που φτάνει έως το 50% της μηνιαίας δόσης.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, τα τελευταία γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν τη διαδικασία αναμένεται να αρθούν εντός του Σεπτεμβρίου, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην ταχύτερη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Προς το παρόν, δύο είναι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που πέτυχαν να διευθετήσουν τα «κόκκινα» στεγαστικά τους δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη ρύθμιση αφορά ένα πραγματικά ευάλωτο νοικοκυριό, περιλαμβάνοντας την εξόφληση του δανείου σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιπλέον 40% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.

Η δεύτερη ρύθμιση αφορά ένα άλλο ευάλωτο νοικοκυριό, προβλέποντας την εξόφληση του δανείου σε 25 έτη, με επιτόκιο 2% και επιπλέον 50% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.

Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους πολίτες οι οποίοι είναι κάτοχοι στεγαστικού, καταναλωτικού ή επιχειρηματικού δανείου να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχει η συγκεκριμένη πλατφόρμα. Ενδιαφέρον υπάρχει, αφού τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης έχουν ξεκινήσει πάνω 15.000 χρήστες.

26 αιτήσεις

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από την 1η Ιουλίου μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή 23 Αυγούστου έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 74.014 χρήστες.

Εξ αυτών, τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης ξεκίνησαν 15.016 χρήστες, 26 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες και οι 2 κατέληξαν ήδη σε συμφωνία με τις τράπεζες.

Στο νέο πλαίσιο, που αντικατέστησε τον νόμο Κατσέλη, μπορούν να υπαχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα, εφόσον το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου δεν υπερβαίνει ανά πιστωτή τα 130.000 ευρώ (100.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια).

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η αντικειμενική αξία του σπιτιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα τα 36.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το στεγαστικό δάνειο να έχει υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης σε ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και ο ιδιοκτήτης να έχει οφειλές που βρίσκονταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον τριών μηνών κατά την 31/12/2018.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα