H Μέρκελ «θάβει» Σαμαρά – Κυριάκο!

Τα (γνωστά) βρόμικα παιχνίδια των Γερμανών ομολογεί κυνικά η Deutsche Welle
Σοβαρές αποκαλύψεις: Η καγκελάριος τράβηξε το χαλί της συγκυβέρνησης με τον Βενιζέλο, τους κορόιδευε και είχε μυστικές επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ
Το Βερολίνο «καρφώνει» τη ΝΔ λέγοντας ότι άλλαξε στάση για τις Πρέσπες

Η Θέση μας: «Φιλάνθρωποι» με ξένες τσέπες

Δημοσίευμα της Deutsche Welle, εν είδει αφιερώματος στους τρεις τελευταίους Ελληνες πρωθυπουργούς, εμφανίζει τον Αντώνη Σαμαρά ως αναξιόπιστο συνομιλητή της Ανγκελα Μέρκελ και τον «θάβει» πραγματικά, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση συνεργασίας του με τον Ε. Βενιζέλο δεν επρόκειτο ποτέ να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι ενόσω ασκούσε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, τον Σεπτέμβριο του 2014, Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν μυστική συνάντηση με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Δραγασάκης, Σταθάκης, Χουλιαράκης), τα οποία έδωσαν προφανώς τη διαβεβαίωση στο Βερολίνο ότι δεν θα σκίσουν τα Μνημόνια, αλλά θα εφαρμόσουν την πολιτική που επέβαλαν οι δανειστές.

Διαβεβαίωση που φέρεται ότι έδωσε αργότερα και ο Αλέξης Τσίπρας, εξ ου και τα θετικά σχόλια γι’ αυτόν.

Το ίδιο δημοσίευμα εμφανίζει τον νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως καταρχήν μη έμπιστο πολιτικό πρόσωπο, λόγω της αρνητικής του στάσης στα μνημονιακά νομοσχέδια που περνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως λόγω της απόρριψης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η αλλαγή στάσης από τη σημερινή κυβέρνηση στο Σκοπιανό, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ήταν το εισιτήριο για τη βελτίωση των σχέσεων Αθήνας και Βερολίνου, και η επικείμενη επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη Γερμανία και η συνάντησή του με τη Μέρκελ εκτιμάται ότι θα είναι θετική.

Η συγκυρία πάντως του δημοσιεύματος και το «κάρφωμα» για τον κ. Μητσοτάκη όσον αφορά την αλλαγή στάσης του έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών θα πρέπει να προβληματίζει το Μαξίμου, καθώς κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, ενώ μεθαύριο ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Βερολίνο!

Οι αποκαλύψεις τις Deutsche Welle βάζουν «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό και ξεκινούν με τον Αντώνη Σαμαρά και την επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο του 2014. «Η επίσκεψη θεωρήθηκε αποτυχία.

Παρότι ο τότε Ελληνας πρέσβης στη Γερμανία είχε έγκαιρα προειδοποιήσει το Μαξίμου γι’ αυτό τον κίνδυνο, ο κ. Σαμαράς τον αγνόησε. Πίστευε ότι θα καταφέρει να κερδίσει τη στήριξη της Μέρκελ στην αντιπαράθεση με την τρόικα για ελαφρύνσεις.

Τα επιχειρήματα και τα διαγράμματα που παρουσίασε η ελληνική αντιπροσωπία δεν εντυπωσίασαν την καγκελάριο. Εκτίμησε ότι, όπως και στο παρελθόν, ο κ. Σαμαράς έδινε υποσχέσεις χωρίς αυτές να έχουν αντίκρισμα.

Ο δε υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε χάσει κάθε ελπίδα για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου» αναφέρει η Deutsche Welle.

Κινδυνολογία

Και συμπληρώνει: «Η καγκελάριος δεν μεταπείστηκε ούτε από το τελευταίο χαρτί του Αντώνη Σαμαρά: την κινδυνολογία ότι η άνοδος του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα οδηγούσε στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Το φόβητρο της Αριστεράς δεν ανησυχούσε κανέναν στο Βερολίνο – παρά τα δημόσια “Go Back Mrs Merkel” του Αλέξη Τσίπρα. Η καγκελάριος ήταν πολύ καλύτερα ενημερωμένη για την κατάσταση των πραγμάτων στην Ελλάδα και τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι πιθανώς να υπέθετε ο κ. Σαμαράς.

Μετά τις εκλογές του 2012 το Βερολίνο διατηρούσε μέσω της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα και του τότε πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολντ ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αποτέλεσμα αυτών των σχέσεων ήταν η συνάντηση Τσίπρα – Σόιμπλε για τα οικονομικά τις Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2013 στο Βερολίνο».

«Λάβαμε διαβεβαιώσεις για Πρέσπες»

Σοβαρές αιχμές και «καρφί» πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη σκληρή αντιπολίτευση και την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών άλλαξε στάση ως κυβέρνηση με στόχο να προσεγγίσει το Βερολίνο άφησε το δημοσίευμα της Deutsche Welle μόλις τρία 24ωρα πριν από τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο, στην οποία αναμένεται να τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Οι δυνάμει προϋποθέσεις του κ. Μητσοτάκη να αναπτύξει στενές σχέσεις με την κυρία Μέρκελ είναι καλύτερες από αυτές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμά η Deutsche Welle, που θυμίζει ότι τόσο κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα τον Ιανουάριο όσο και αργότερα, στο Βερολίνο, η καγκελάριος εκφράστηκε θετικά για τις προγραμματικές θέσεις του προέδρου της Ν.Δ.

«Η επιφυλακτικότητα της κυρίας Μέρκελ απέναντί του εξηγείται, μεταξύ άλλων, με την πρακτική της Ν.Δ. να καταψηφίζει ως αξιωματική αντιπολίτευση τα μέτρα των Μνημονίων αλλά και τη σφοδρή απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην οποία τόσο είχε επενδύσει το Βερολίνο» αναφέρει η Deutsche Welle.

«Η διαβεβαίωση που έλαβε στο μεταξύ το Βερολίνο από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι στην περίπτωση των Πρεσπών ισχύει η αρχή του pacta sunt servanda (οι συμφωνίες εφαρμόζονται) ήταν μια πρώτη σημαντική χειρονομία για την ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης. Οπωσδήποτε δημιουργούν καλές εντυπώσεις οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που εξαρχής έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Συνεπώς θα πρέπει να αναμένεται ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα κατά τη συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη θα είναι θετική. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να αναμένονται απτά αποτελέσματα. Πριν από εβδομάδες η καγκελάριος κατέστησε σαφές πως το γεγονός ότι ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια δεν σημαίνει ότι θα του κάνει “εκπτώσεις”» καταλήγει.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα