Ταμεία: Πάει πολύ αργά η ρύθμιση των 120 δόσεων!

Το συνολικό χρέος που τακτοποιήθηκε έως τώρα φτάνει το 1,514 δισ. €, όταν το ΚΕΑΟ έχει βεβαιώσει χρέη άνω των 35 δισ. ευρώΣε ναυάγιο φαίνεται πως οδηγείται η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία! Εως τώρα, ύστερα από δυόμισι μήνες που η ρύθμιση είναι ενεργή, τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο φορέας δείχνουν ότι μόλις 95.602 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση.

Το συνολικό χρέος που ρυθμίστηκε φτάνει το 1,514 δισ. ευρώ, όταν το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει βεβαιώσει χρέη άνω των 35 δισ. ευρώ!

Με δεδομένο ότι η ρύθμιση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος και ο άτυπος στόχος των 5 δισ. ευρώ ρυθμισμένων χρεών φαίνεται να απομακρύνεται…

Από το σύνολο των οφειλετών που επέλεξαν να ρυθμιστούν οι 35.473 είναι νομικά πρόσωπα που τακτοποίησαν χρέος ύψους 1,058 δισ. ευρώ.

Στον ΕΦΚΑ από όλες τις ενεργές ρυθμίσεις είχαν καταφέρει να εισπράξουν έως τα τέλη Ιουνίου 668.000.000 ευρώ (πάγια ρύθμιση, 120 δόσεις). Ομως, αρμόδια στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους.

Αιτία είναι οι πολλές ευνοϊκές διατάξεις που περιέχονται στη ρύθμιση, όπως είναι η μείωση των προστίμων, η μείωση ακόμα και επί του αρχικού κεφαλαίου, που όμως δεν έχουν πετύχει να στρέψουν μαζικά το ενδιαφέρον των οφειλετών σε αυτήν.

Κέρδη

Οσοι έχουν ήδη υπαχθεί, καθώς και όλοι όσοι υπαχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα κερδίσουν από τη μείωση του επιτοκίου στο 3% (από το 5% που ίσχυε μέχρι πρότινος) σε βάθος δεκαετίας.

Οι υπόλοιποι οφειλέτες, που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις, για να ωφεληθούν θα πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και του ΕΦΚΑ, η μείωση του επιτοκίου για τις οφειλές στα Ταμεία αφορά τόσο όσους ήδη έχουν διακανονίσει το χρέος τους με βάση την τρέχουσα ρύθμιση σε έως 120 δόσεις όσο και αυτούς οι οποίοι θα κάνουν αίτηση υπαγωγής έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τι ισχύει, όμως, για όσους έχουν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις; Οι συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών, εφόσον φυσικά οι ρυθμίσεις τους είναι ενεργές, δηλαδή είναι συνεπείς στις αποπληρωμές τους, για να δουν το επιτόκιο να μειώνεται από το 5% στο 3% έχουν δύο συγκεκριμένες επιλογές:

1) Να βάλουν το υπόλοιπο των οφειλών τους στη νέα ρύθμιση σε έως 120 δόσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου ή

2) να προχωρήσουν στην εφάπαξ εξόφληση των συνολικών χρεών τους (κάτι που για τους περισσότερους οφειλέτες είναι ιδιαίτερα δύσκολο).

Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να εντάξουν το υπόλοιπο των οφειλών τους στη νέα ρύθμιση σε έως 120 δόσεις μόνον όσοι οφειλέτες έχουν διακανονίσει τα χρέη τους έπειτα από δικαστική απόφαση, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα