Ψηφιακά fake news και έντυπη αλήθεια

Ζούμε στην εποχή των fake news. Το διαδίκτυο είναι μια αχανής ψηφιακή λεωφόρος, όπου κυκλοφορούν οι περισσότερες εκ των ψευδών ειδήσεων. Οι εφημερίδες, ως θεσμός, αποτελούν εγγύηση ακριβούς και έγκυρης ενημέρωσης.

Αυτά είναι τα γενικά συμπεράσματα και από τον καταιγισμό της δήθεν ευαισθησίας των «ανθρωπιστών» (με τα λεφτά και τα ακίνητα των άλλων) που επιδίωξαν να καταγγείλουν με ψέματα και παλιές φωτογραφίες τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στις καταλήψεις στα Εξάρχεια. Η «δημοκρατία» είναι η πρώτη και η μόνη εφημερίδα που εντόπισε και αποκάλυψε το κύμα παραπληροφόρησης που επιχειρήθηκε με τις χιλιάδες αναδημοσιεύσεις στο διαδίκτυο με ανήλικους μετανάστες που επιβιβάζονταν σε πούλμαν κλαίγοντας επειδή η Ελληνική Αστυνομία τους «ξεσπίτωσε» από τις καταλήψεις. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα μας έγραψε ότι «έχει εκδηλωθεί μαζική παραγωγή ψευδών ειδήσεων, προς άγραν συναισθηματισμού. Κυκλοφορούν φωτογραφίες με “ξεσπιτωμένα” μεταναστόπουλα που φορούν… μακρυμάνικα. Αυτές προέρχονται από εκκένωση του… καταυλισμού στην πλατεία Συντάγματος, η οποία δημιουργήθηκε λόγω της εκκένωσης καταλήψεων στα Εξάρχεια επί… ΣΥΡΙΖΑ».

Τώρα, η εφημερίδα μας αποκαλύπτει και το δεύτερο ταχυδακτυλουργικό τρικ των δήθεν ανθρωπιστών που προσπαθούν με παλιά -και άσχετη με την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια- φωτογραφία «αστυνομικής βίας» να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα για την Αστυνομία και να εκβιάσουν «συγκίνηση» και συμπάθεια για τους καταληψίες που έχασαν το δικαίωμα να νέμονται ακίνητα πολλών Ελλήνων για να ωφελούνται οι ίδιοι.

Στο διαδίκτυο όλα αυτά αναπαράγονται δίχως δεύτερη κουβέντα, χωρίς περίσκεψη και αιδώ. Μερικοί ευήθεις ή ακόμα και δόλιοι αναδημοσίευσαν τις προαναφερθείσες φωτογραφίες με χολερικά σχόλια εναντίον της ΕΛ.ΑΣ. και ύμνους για τους αναρχικούς και τους λαθρομετανάστες.

Όμως, στον έντυπο Τύπο τα πράγματα δεν είναι τόσο πρόχειρα και απλά, και το ψέμα εντοπίστηκε. Φυσικά, δεν είναι όλες οι εφημερίδες ίδιες, αλλά η φύση του μέσου, η τάση των λειτουργών του για διασταύρωση των ειδήσεων και των πληροφοριών αποτελούν πολύτιμες δικλίδες ασφαλείας για το πολυτιμότερο αγαθό της δημόσιας σφαίρας: την αλήθεια.

Οι εφημερίδες θα ανακάμψουν και θα ακμάσουν. Η ποιότητα πάντα νικά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα