Υποστολή σημαίας στη μείωση πλεονασμάτων!

Η κυβέρνηση υποχρεώνεται πλέον να μεταθέσει τον στόχο για το 2021 μετά τις πιέσεις από τους δανειστέςΡεπορτάζ
Γ. Χατζηδημητρίου

Στο ράφι υποχρεώνεται να βάλει η κυβέρνηση τον διακηρυγμένο στόχο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020, μπροστά στις άκαμπτες απαιτήσεις των δανειστών.

Η έκταση των φοροελαφρύνσεων έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες που διαμηνύουν πλέον αυστηρά, θυμίζοντας μέρες Μνημονίων, ότι αυτό που προέχει είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας και όχι οι προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ., που θα προκαλέσουν, όπως ισχυρίζονται, δυσαναπλήρωτο δημοσιονομικό κενό που θα απαιτήσει νέα μέτρα.

Κατά συνέπεια, ο στόχος για μείωση των πλεονασμάτων μετατίθεται χρονικά για το 2021. Το καλάθι των προσδοκιών μικραίνει, αφού, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση «ανασαίνει» μεν από το μικροσκόπιο των αγορών, όπως αποτυπώνει και η ραγδαία αποκλιμάκωση των ομολόγων, αλλά καλείται να διαχειριστεί συνθήκες περιορισμένης ελευθερίας, καταθέτοντας ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που μπορούν να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους και μετά την περίοδο χάριτος που έδωσαν στη χώρα οι δανειστές.

«Δαπάνες τέλος»

Απέναντι στο κλίμα γενικής χαλάρωσης, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Χρήστος Σταϊκούρας διαμηνύει ηχηρά πως «ό,τι δόθηκε για φέτος δόθηκε», καλώντας τους υπουργούς να συγκρατήσουν τις δαπάνες σε απολύτως ρεαλιστικά επίπεδα.

Στην οδό Νίκης είναι σαφές πως πρέπει να εγκαταλειφθεί η «μετεκλογική μέθη» και τα υπουργεία να προσαρμοστούν ταχέως στις απαιτήσεις του μεταρρυθμιστικού οικονομικού προγράμματος που υπαγορεύουν εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση των αγορών και θεσμικό εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης, που συνιστούν, όπως ανέφερε με χθεσινή ανακοίνωσή του και ο οίκος Moody’s, βασικές αιτίες για την καθήλωση της χώρας σε χαμηλή πιστοληπτική βαθμίδα.

Για την ώρα, η κυβέρνηση επιθυμεί να πείσει τους δανειστές για τις προθέσεις της, ευελπιστώντας ότι θα αποδώσουν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της.

«Προσδοκώ ότι στις συνομιλίες μας με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ θα ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μας. Επίσης, πιστεύω ότι η επίσκεψη θα μας βοηθήσει να βρούμε κοινές λύσεις για τη μελλοντική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης» δήλωσε χθες στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ο κ. Σταϊκούρας, ιεραρχώντας ως σημαντικότερη την εμπέδωση της αξιοπιστίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα