Ξέσπασαν πάλι στην προτομή της ηρωίδας!

Οργή για τη νέα βεβήλωση του αγάλματος της Λέλας Καραγιάννη στην οδό Τοσίτσα στο ΠολυτεχνείοΟργή και αποτροπιασμό προκαλεί η νέα βεβήλωση της προτομής της Λέλας Καραγιάννη, της «μάνας» της Εθνικής Αντίστασης, της ηρωίδας που θυσιάστηκε για την ελευθερία της πατρίδας στις 8 Σεπτεμβρίου 1944.

Βέβηλοι απέκοψαν την κεφαλή της προτομής που βρίσκεται στην οδό Τοσίτσα, στο Πολυτεχνείο, για δεύτερη φορά τραυματίζοντας βαρύτατα την ίδια την Iστορία και τον πολιτισμό μας.

Η μαρμάρινη προτομή, που τοποθετήθηκε το 1963 και είναι έργο της γλύπτριας Λουκίας Γεωργαντή, είχε βανδαλιστεί ξανά το 2016, ενώ χθες τα συνεργεία του δήμου βρήκαν και πάλι τον αποκολλημένο κορμό και το αποκομμένο τμήμα του κεφαλιού της ριγμένα στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα.

Πρόκειται για βάρβαρο χτύπημα στη συλλογική μνήμη και στις συνειδήσεις των Αθηναίων. Η Λέλα Καραγιάννη ήταν η πρώτη που οργάνωσε ομάδα αντίστασης, αν και είχε εφτά παιδιά να φροντίσει. Ηταν όμως τόση η αγάπη της για την πατρίδα, που έβαλε την οικογένεια σε δεύτερη μοίρα. 

Την οργάνωση ονόμασε «Μπουμπουλίνα» και τη στελέχωσαν αποφασισμένοι πατριώτες καθώς και τα μεγαλύτερα απ’ τα παιδιά της. Αρχισε τα σαμποτάζ σε βάρος των κατακτητών και ήρθε σε επαφή με το συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής. Κατά τραγική μοίρα περίπου έξι μήνες πριν από την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί η Λέλα Καραγιάννη, ύστερα από προδοσία, συλλαμβάνεται μαζί με τα πέντε μεγαλύτερα παιδιά της.

Στα χέρια των Ες Ες μαρτύρησε, αλλά δεν πτοήθηκε και δεν αποκάλυψε κανένα συναγωνιστή της. Στάθηκε μέχρι τέλους αγέρωχη μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα ψέλνοντας τον εθνικό μας ύμνο, τον Υμνο προς την Ελευθερία για την οποία θυσιάστηκε. Τραγική ειρωνεία.

Η ελευθερία στις μέρες μας τείνει να εξελιχτεί σε ασυδοσία από τους βανδάλους που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους ό,τι ακουμπά στην Ιστορία και στις παραδόσεις αυτού του τόπου. Με βαθιά θλίψη η Λέλα Βύρωνος – Καραγιάννη εγγονή της ηρωίδας, καθώς και τα μέλη του Συνδέσμου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Οργάνωσης «Λέλα Καραγιάννη – Μπουμπουλίνα 1941-1944» καταγγέλλουν τον αποτρόπαιο βανδαλισμό και δηλώνουν: «Ο Σύνδεσμός μας είναι αποφασισμένος να αποκαταστήσει την ντροπή και να εντείνει τον αγώνα για την ιερή μνήμη της ηρωίδας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα