Θρίαμβος των εθνικιστών στη Γερμανία

Τεράστιο άλμα στα ποσοστά του AfD έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα στις εκλογές της Σαξονίας και του ΒρανδεμβούργουΑπό την 
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Θεαματική άνοδο κατέγραψαν τα ποσοστά του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις χθεσινές τοπικές εκλογές στα κρατίδια του Βραδεμβούργου και της Σαξονίας.

Σύμφωνα με τα exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα, το AfD ήρθε δεύτερο και στα δύο γερμανικά κρατίδια, τριπλασιάζοντας (!) τη δύναμή του στη Σαξονία και διπλασιάζοντάς τη στο Βρανδεμβούργο.

Την ίδια ώρα, τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ όσο και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είδαν τα ποσοστά τους να κατακρημνίζονται.

Ειδικότερα, στο κρατίδιο της Σαξονίας το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου κερδίζει μεν την πρωτιά με το 32,3% των ψήφων, αλλά υφίσταται απώλειες επτά μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση του 2014.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει πλέον το AfD, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 27,3% -το υψηλότερο ποσοστό του σε όλη τη Γερμανία-, τριπλασιάζοντας τη δύναμή του σε σχέση με το 2014.

Τρίτη πολιτική δύναμη στη Σαξονία αναδεικνύεται το Κόμμα της Αριστεράς με 10,6%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 8,8%. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 7,9%, που αποτελεί το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του. Εκτός Βουλής φαίνεται ότι μένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με το 4,8% των ψήφων.

Τα ποσοστά

Στο γειτονικό Βρανδεμβούργο το SPD διατηρεί την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας το 26,6%, αλλά χάνει περισσότερες από 5,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2014. Τη δεύτερη θέση -και εδώ- κατακτά το AfD, το οποίο διπλασιάζει τα ποσοστά του, συγκεντρώνοντας 24,5%.

Τρίτοι και… καταϊδρωμένοι φτάνουν οι Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι συγκεντρώνουν ποσοστό γύρω στο 15,4%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή τους στο συγκεκριμένο κρατίδιο. Ακολουθεί το κόμμα της Αριστεράς με ποσοστό 10,4% ενώ οι Πράσινοι καταγράφουν ποσοστό 9,5%, ενισχυμένοι κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Τα exit polls, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν ιδιαίτερη χαρά στο AfD. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, αλλά θέλουμε ακόμη δουλειά για να γίνουμε πρώτη δύναμη. Είναι όμως σημαντικό ότι τιμωρήθηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εκ των επικεφαλής της AfD.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα