Φυλαγμένα στο… στρώμα 25 δισ. ευρώ!

Η ρευστότητα που παραμένει εκτός τραπεζικού συστήματος ισοδυναμεί με το 13,6% του ΑΕΠΜε αργούς ρυθμούς επιστρέφουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι πολίτες εξακολουθούν να φυλάσσουν στο «στρώμα», στα σεντούκια, σε θυρίδες και σε τράπεζες του εξωτερικού ποσό άνω των 25 δισ. ευρώ.

Το κλίμα, πάντως, τους τελευταίους μήνες τείνει να βελτιωθεί και όλοι αναμένουν πλέον πώς θα αντιδράσουν οι καταθέτες μετά την πλήρη άρση των capital controls. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η ρευστότητα που παραμένει εκτός του τραπεζικού συστήματος της χώρας (στοιχεία Ιουλίου) υπολογίζεται σε 25,1 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 13,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών έκανε «φτερά» το πρώτο εξάμηνο του 2015, με την περίφημη «διαπραγμάτευση Βαρουφάκη» και το διαφαινόμενο κλείσιμο των τραπεζών, κάτι που έγινε τελικά τον Ιούνιο εκείνου του έτους.

Ανάληψη μετρητών

Από τότε η ελληνική οικονομία βάδιζε με περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και την κίνηση κεφαλαίων, με τους πολίτες να εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στο τραπεζικό σύστημα και να διατηρούν σημαντικά ποσά στο στρώμα.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι στο τέλος του 2009, λίγο πριν από την αρχή της κρίσης, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων ανερχόταν σε 238 δισ. ευρώ. Από το 2010 έως το τέλος Ιουνίου του 2015, οπότε επιβλήθηκαν τα capital controls, οι συνολικές καταθέσεις δεν ξεπερνούσαν τα 122 δισ. ευρώ, μειώθηκαν δηλαδή στο μισό.

Η τάση αυτή άρχισε να αντιστρέφεται από τους τελευταίους μήνες του 2017, ενώ πέρυσι επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες περίπου 8 δισ. ευρώ.

Ακόμα καλύτερη εικόνα αναμένουν οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων στο τελευταίο τετράμηνο του 2019, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Ηδη στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν προ λίγων ημερών οι τράπεζες καταγράφεται αύξηση στις καταθέσεις έως 7% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα οποία οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ (+1,1δισ. ευρώ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και +561.000.000 ευρώ εκείνες των νοικοκυριών).

Αύξηση σημείωσαν τον Ιούλιο και τα επιτόκια καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα