Εξέγερση ανηλίκων στη Μόρια

Πήρε «φωτιά» το Κέντρο Υποδοχής Λέσβου από 300 νεοεισερχομένους που ήθελαν… «Athens, Athens»Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες το μεσημέρι το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας στη Λέσβο. Διεκδικώντας την άμεση μετακίνησή τους αρχικά εκτός του καταυλισμού και στη συνέχεια στην Αθήνα και φωνάζοντας «Athens, Athens», εξεγέρθηκαν οι 300 ανήλικοι και ασυνόδευτοι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη μεγάλη σκηνή νεοεισερχόμενων του ΚΥΤ. 

Πρόκειται για ανηλίκους οι οποίοι έφτασαν στο νησί το τελευταίο διάστημα και οι οποίοι δεν χωρούσαν στις άλλες δομές ανηλίκων που λειτουργούν στη Μόρια. Ετσι, τοποθετήθηκαν στη σκηνή του ΚΥΤ.

Οι ανήλικοι έσπασαν την πόρτα και προς στιγμήν προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε κάδους με σκουπίδια.

Αμέσως παρενέβησαν άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι εκκένωσαν τη σκηνή κάνοντας χρήση χημικών. Μικρές ομάδες ανηλίκων κατέλαβαν προσωρινά την πύλη του ΚΥΤ και έκλεισαν τον δρόμο, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Τελικά έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία αποχώρησαν.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης αποφασίστηκε να εκκενωθεί η πτέρυγα των ανηλίκων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έξω από το ΚΥΤ βρίσκονταν μέλη ΜΚΟ και μετανάστες, ενώ αντιπροσωπία της Υπατης Αρμοστείας με επικεφαλής τον αντιπρόσωπο στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ βρίσκεται στη Μόρια.

Ας σημειωθεί ότι στον καταυλισμό του ΚΥΤ και στα γύρω κτήματα διαμένουν 9.395 πρόσφυγες και μετανάστες. Συνολικά σε δομές στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης ζουν 11.689 άτομα. Από αυτούς οι 750 είναι ανήλικοι ασυνόδευτοι.

Σημειώνεται ότι σήμερα διυπουργική συντονιστική σύσκεψη για το Προσφυγικό συγκαλείται από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου.

Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας, Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι συνολικά 5.813 άτομα που μετά την άφιξή τους ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο έφτασαν και καταγράφηκαν τον Αύγουστο στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Από αυτούς, 3.866 έφτασαν στη Λέσβο, 685 στη Χίο και 1.262 στη Σάμο.

Εως τα μεσάνυχτα της 3ης Σεπτεμβρίου στα νησιά πέρασαν 950 άτομα: 531 στη Λέσβο, 112 στη Χίο και 307 στη Σάμο. Από τα μεσάνυχτα και έως τις 12 το μεσημέρι χθες είχε αναφερθεί η άφιξη άλλων 140 ατόμων: 41 στη Λέσβο, 35 στη Χίο και 64 στη Σάμο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα