Λίνα Μενδώνη: «Σκόνταφταν τα μεγάλα έργα επί ΣΥΡΙΖΑ»

«Το ΥΠΠΟ ξεμπλόκαρε το Ελληνικό χωρίς να γίνει καμία έκπτωση στην προστασία αρχαιολογικών ευρημάτων»Ελληνικό, Εθνική Πινακοθήκη, Τατόι, Ακρόπολη, καλλιτεχνικοί διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ποινές αρχαιοκαπηλίας, Ταμείο Αλληλοβοηθείας, νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης και αποκατάσταση του παλαιού, πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, αλλά και η καθημερινότητα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα έως τον κλιματισμό του Αρχαιολογικού της Πέλλας ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού στις πρώτες 55 ημέρες της θητείας της και παρουσίασε χθες στους δημοσιογράφους η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία των γ.γ. Γιώργου Διδασκάλου και Νικόλα Γιατρομανωλάκη. 

Η υπουργός Πολιτισμού άφησε αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, «τα μεγάλα έργα που δρομολογούνται και τα οράματα σκοντάφτουν διαρκώς σε παραλείψεις και έλλειψη συντονισμού».

Μίλησε για το Ελληνικό που επιτέλους «ξεμπλόκαρε» από το ΥΠΠΟ χωρίς να γίνει καμία απολύτως έκπτωση στα θέματα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων αλλά και των τεσσάρων νεότερων μνημείων που υπάρχουν στον χώρο.

Επανέλαβε ότι τα εγκαίνια των μόνιμων συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης θα γίνουν την 25η Μαρτίου 2021 και μίλησε για τις σημαντικές αποκλίσεις από τα χρονοδιαγράμματα του έργου, αλλά και για την έλλειψη συντονισμού των τριών φορέων που εμπλέκονται στην αποκατάσταση της Πινακοθήκης (αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, Πινακοθήκη, Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»).

Επίσης, υποσχέθηκε ότι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα ανοίξει πλήρως το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ποινές για την αρχαιοκαπηλία, οι οποίες επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πολύ ελαφρές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό το επαναφέραμε».

Υπεραμύνθηκε της εκκαθάρισης του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις (οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στο ΥΠΠΟ) και ότι ο παιδικός σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά φέτος.

Ανέφερε τα γνωστά προβλήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης (φωτισμός, αναβατόριο, καλώδια, ξερή βλάστηση, προβληματικοί κάδοι, εργοτάξια, περισχοίνιση, ηλεκτρονικά συστήματα, ενδοεπικοινωνία), η αποκατάσταση των οποίων έχει δρομολογηθεί.

Επίσης, η μελέτη για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης έχει ήδη εκπονηθεί, ενώ θα αποκατασταθούν το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης και το πάρκο γύρω από αυτό από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Μάλιστα, το ΙΣΝ έχει επιλέξει τη μελέτη για το αρχαιολογικό μουσείο να την κάνει ο Ρέντσο Πιάνο. Τέλος, με γοργό ρυθμό θα προχωρήσουν και τα έργα στο Τατόι, τα οποία έχουν τελματώσει.

Σχετικά με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τόνισε ότι το ΥΠΠΟ σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών θα προετοιμάσει μία πρόταση για τον δανεισμό τους και «αν και εφόσον χρειαστεί, η πρόταση αυτή θα χρησιμοποιηθεί», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα