Ο Ερντογάν απειλεί και με τρίτο γεωτρύπανο

«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην Αν. Μεσόγειο» επανέλαβε ο «σουλτάνος», συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική τουΟλόκληρο στόλο γεωτρυπάνων και ερευνητικών σκαφών στην ανατολική Μεσόγειο θέλει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για να «υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην περιοχή».

Χθες, συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική του σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου για την αρπαγή των υδρογονανθράκων, προανήγγειλε την απόκτηση και τρίτου γεωτρυπάνου, με σκοπό να το στείλει κι αυτό στην ανατολική Μεσόγειο. 

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τα μέλη του κόμματός του ο Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε χθες πάλι τους τόνους της αναθεωρητικής πολιτικής του, προφανώς και για να ενισχύσει το ηγετικό προφίλ του εντός της Τουρκίας που βάλλεται από «φίλια πυρά», δηλώνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει από τα δικαιώματα που έχουμε στην περιοχή. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους», αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζοντας με το ύφος του «τρομοκράτη» και του «πειρατή», επαίνεσε την παρουσία των τουρκικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο λέγοντας: «Αν έχουμε λόγο στην έρευνα για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, το οφείλουμε στα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία μας. Τώρα έχουμε δύο δικά μας ερευνητικά και δύο πλοία-γεωτρύπανα. Και μπορεί να έρθει και τρίτο γεωτρύπανο». 

Σημειώνεται πως τα δύο γεωτρύπανα βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και κάνουν εργασίες, το ένα ερευνητικό «αλωνίζει» επίσης στην κυπριακή ΑΟΖ και το άλλο βρίσκεται έτοιμο να ακολουθήσει στον κόλπο της Αττάλειας.

Από την ομιλία του Τούρκου προέδρου δεν έλειψαν και τα μηνύματα προς τις ΗΠΑ με αφορμή τις κυρώσεις για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 που απέκτησε η Αγκυρα.

«Οι απειλές για κυρώσεις κατά της χώρας δεν μας τρομάζουν, δεν μας πάνε πίσω, το αντίθετο, ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας για τον τρόπο που κινούμαστε» ήταν η αποστροφή του Ταγίπ Ερντογάν.

Παραβιάσεις

Τη στιγμή που ο Τ. Ερντογάν εξαπέλυε τις νέες απειλές του σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, τα τουρκικά μαχητικά και τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 έστηναν νέο πάρτι στο Αιγαίο, προκαλώντας μπαράζ παραβιάσεων.

Συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός F-16, δύο CN-235 και ένα UAV εισήλθαν παράνομα στο FIR Αθηνών, αφού δεν κατέθεσαν σχέδια πτήσεως, κατέγραψαν τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και συνέχισαν με 33 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Η παρουσία του UAV καταγράφεται για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα, αποδεικνύοντας πως η Τουρκία εγκαινιάζει ένα άλλον τρόπο προκλητικότητας στο Αιγαίο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα