ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Η ΝΕΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ

«Ψηλά, παιδιά, τα κεφάλια, να δουν οι Ούνοι πώς ξέρουν να πεθαίνουν οι Ελληνες για την πατρίδα τους». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που φώναξε, σαν σήμερα, στις 8/9/1944, πριν από 75 χρόνια, η Λέλα Καραγιάννη. Στεκόταν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των Γερμανών και δεν λύγισε, δεν δίστασε, δεν έσκυψε το κεφάλι, δεν ζήτησε χάρη ή συγγνώμη από κανέναν. Ηξερε τι έπραττε για την πατρίδα και γνώριζε το κόστος.

Η Λέλα Καραγιάννη ήταν μία από τις πρωταγωνιστικές μορφές της ελληνικής Αντίστασης στα χρόνια της Κατοχής. Ηγείτο της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», η οποία έκρυβε Βρετανούς στρατιωτικούς που είχαν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και τους φυγάδευε στη Μέση Ανατολή και συγκέντρωνε πληροφορίες για τις κινήσεις των Γερμανών.

Ο Βύρων Καραγιάννης, ένας από τους γιους της Λέλας Καραγιάννη, στο βιβλίο «Λέλα Καραγιάννη, η αντιστασιακή δράση της μητέρας μου» (εκδόσεις Ariston Books), γράφει για εκείνην:

«Oι γονείς μου, Νικόλαος και Λέλα Καραγιάννη, απέκτησαν επτά (7) παιδιά. Εγώ είμαι το τέταρτο στη σειρά. Ολα μεγαλώσαμε μέσα σ’ ένα χριστιανικό περιβάλλον, με τις παραδόσεις της φυλής μας, όπου η φιλοπατρία ήταν ανωτέρα στην ιεράρχηση των καθηκόντων. Είχαμε πάθος για την πατρίδα μας, που μας το ενέπνευσαν οι γονείς μας και προπάντων η μητέρα μας. […]

Μ’ αυτές τις πεποιθήσεις και τα ιδανικά, με τα οποία γαλουχηθήκαμε, δεν ήταν δυνατόν να αδιαφορήσουμε γι’ αυτήν την Κατοχή και να περιμένουμε τους συμμάχους να νικήσουν και να μας ελευθερώσουν. Θυμάμαι τη μητέρα μας που έλεγε το αρχαίο ρητό “συν Αθηνά και χείρα κίνει”, δηλαδή ότι έπρεπε κάθε Ελληνας να ξεσηκωθεί, να αγωνισθεί για την ελευθερία του και όχι να περιμένει τους συμμάχους να τον ελευθερώσουν. Και αυτό ακριβώς έκανε εκείνη. Ξεσηκώθηκε και αγωνίσθηκε».

Οταν συνελήφθη και βασανιζόταν άγρια από τους Γερμανούς, απειλήθηκε ότι θα εκτελούσαν τα παιδιά της μπροστά στα μάτια της αν δεν κάρφωνε τους συνεργάτες της στην οργάνωση «Μπουμπουλίνα» και αν δεν έδινε πληροφορίες για το κατασκοπευτικό δίκτυο που είχε στήσει.

Η απάντησή της ήταν μνημειώδης: «Τα παιδιά μου εγώ τα γέννησα, δικά μου είναι, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι πρωτίστως ανήκουν στην πατρίδα μας. Πρόσεξε καλά, και πάλι σου λέω ότι αυτά δεν ξέρουν τίποτα και άδικα θα τα σκοτώσεις».

Λέλα Καραγιάννη: μια πολύτεκνη μάνα που με τη στάση της, τον αγώνα της και το παράδειγμά της η ψυχή της και η υστεροφημία της πέταξαν μέχρι τα Ηλύσια Πεδία, τον τόπο συνάντησης των Ελλήνων ηρώων. Συντόνισε τον βίο της με την Ελλάδα και σφράγισε την αλήθεια των προθέσεών της με τον ένδοξο θάνατό της. Ενα αληθινό πρότυπο…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα