Λιακάδα πριν από την καταιγίδα

Ο Μητσοτάκης απολαμβάνει τη μετεκλογική επιδοκιμασία, όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
Σημείο καμπής η ΔΕΘ! Η «βόμβα» του Μεταναστευτικού απειλεί να τα τινάξει όλα στον αέρα
Μεγάλοι πονοκέφαλοι ο εκλογικός νόμος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Θέση μας: ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Η ΝΕΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ

Από τον
Ανδρέα Καψαμπέλη

Σε «περίπατο» εξελίσσεται έως τώρα η κυβερνητική πορεία της Ν.Δ., καθώς συμπληρώθηκαν οι δύο πρώτοι μήνες από τις εκλογές, ενώ εγκαινιάζεται μέσω της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ και η νέα πολιτική περίοδος.

Στο διάστημα αυτό δεν έλειψαν επιμέρους λάθη και αστοχίες, τα οποία όμως επικαλύπτονται από τη γενική εικόνα, που από την πλευρά της κοινής γνώμης καταγράφεται ως ιδιαίτερα θετική. Μετά την εκλογική νίκη ο Κ. Μητσοτάκης επιβάλλει και την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ., αν και στην πορεία αυτή διαφαίνονται δύο επικίνδυνες «λακκούβες», τις οποίες θα χρειαστεί να ξεπεράσει επιτυχώς μέσα στους προσεχείς μήνες.

Η μία αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου, που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις μακροπρόθεσμες πολιτικές εξελίξεις, και η άλλη την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές της επόμενης χρονιάς. 

Επί του παρόντος η μεγάλη ανησυχία στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει μετακινηθεί από τα ζητήματα της οικονομίας στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Οι διαστάσεις που λαμβάνει δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία, από τη στιγμή μάλιστα που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τους διεθνείς εκβιασμούς του με «εργαλείο» το Προσφυγικό.

Κίνδυνος

Η ένταση που προκαλείται τις τελευταίες ημέρες με την αύξηση των ροών προς τα ελληνικά νησιά και τις μετακινήσεις προς την ενδοχώρα ενδεχομένως να μην είναι τίποτε μπροστά σε αυτά που κινδυνεύουν να συμβούν το επόμενο διάστημα.

Κρίσιμος μήνας θεωρείται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Νοέμβριος, αφού τότε θα έχει εκπνεύσει το τελεσίγραφο του «σουλτάνου».

Ο Ερντογάν έδωσε διορία σε περίπου 1.000.000, όπως υπολογίζονται, «μη εγγεγραμμένους» Σύρους που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες περιοχές να επανεγκατασταθούν στη βόρεια Συρία έως τις 30 Οκτωβρίου, αλλά βασίμως εκτιμάται ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα θελήσουν να το αποφύγουν και να διαφύγουν προς τη δική μας πλευρά…

Καθώς το πρόβλημα αυτό τώρα αρχίζει να φουντώνει πάλι, θυμίζοντας στη χειρότερη εκδοχή τους ημέρες του 2015, από τους χειρισμούς που θα γίνουν θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα αποτελέσει και την πρώτη σοβαρή δοκιμασία στις σχέσεις της κυβέρνησης με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Μέχρι στιγμής το εκλογικό σώμα δίνει προτεραιότητα στην πορεία της οικονομίας και της ανάπτυξης καθώς και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ ψηλά βρίσκονται και τα θέματα της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας.

Ενδιαφέρον έχει ότι παρουσιάζουν υποχώρηση από πλευράς ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης τα εθνικά θέματα και ειδικότερα η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό και επικοινωνιακό περιβάλλον ο κ. Μητσοτάκης βλέπει να δικαιώνονται οι περισσότερες από τις επιλογές του μετά την 7η Ιουλίου όσον αφορά και τα πρόσωπα με τα οποία στελέχωσε το κυβερνητικό σχήμα.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι μακράν πρώτος σε δημοφιλία υπουργός καταγράφεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ στην πρώτη οκτάδα συμπεριλαμβάνεται, αν και τεχνοκράτης χωρίς προηγούμενη πολιτική θητεία, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος αναδεικνύεται στον ισχυρό βραχίονα του Μεγάρου Μαξίμου.

Την ίδια ώρα πάντως λέγεται ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί για να βρει τον βηματισμό του το υπουργικό συμβούλιο, αφού το ισχυρό μείγμα με πολλούς τεχνοκράτες υφυπουργούς συνιστά ένα ρηξικέλευθο πείραμα.

Η πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. σε αυτήν την πρώτη φάση της κυβερνητικής θητείας της καταγράφεται και από το γεγονός ότι επιλογές της, όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια, συναντούν πολύ ευρεία κοινωνική συναίνεση, η οποία συμπεριλαμβάνει και σημαντικά τμήματα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμμαχος της Ν.Δ. και η εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ

Η έως τώρα άνετη κυβερνητική πορεία της Ν.Δ. έχει διευκολυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Εκτός από την εσωστρέφεια που πυροδότησε η εκλογική ήττα, η παρουσία του κ. Τσίπρα κατά το δίμηνο αυτό ήταν ουσιαστικά περιορισμένη.

Ορισμένοι την αποδίδουν στην προσπάθειά του να αποφύγει περαιτέρω φθορά και εμπλοκή σε εσωκομματικές διενέξεις, προστατεύοντας και ενισχύοντας το «αρχηγικό προφίλ» του εν όψει πιθανών αμφισβητήσεων.

Εκ των πραγμάτων όμως αυτή η στάση έχει αφήσει τον κ. Μητσοτάκη μόνο στο γήπεδο και τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητεί με αμηχανία την τακτική που θα εφαρμόσει.

Αυτό αποτυπώνεται και στις πρώτες μετεκλογικές τάσεις, που δείχνουν μια αισθητή -και αναμενόμενη εν πολλοίς- υποχώρηση της επιρροής του κόμματος σε σχέση με την υψηλή επίδοση του περασμένου Ιουλίου.

Κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν άλλωστε σε συζητήσεις τους ότι πριν από τη νέα χρονιά θα είναι πολύ δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα και με τις εξελίξεις, να προχωρήσει σε «εφ’ όλης της ύλης» αντεπίθεση.

Ο εκλογικός νόμος και ο νέος Προέδρος

Στο διάστημα των τεσσάρων μηνών έως το τέλος του έτους ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να πάρει από την πλευρά του και τις δύο κομβικής σημασίας αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο και την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά το πρώτο, η προσπάθεια -προς το παρόν συντελείται αθόρυβα- να εξασφαλιστεί πλειοψηφία 180 βουλευτών για να εξουδετερωθεί η απλή αναλογική μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης δεν ευοδώνεται.

Θεωρείται πολύ δύσκολο έως αδύνατο να συμφωνήσουν και οι 22 βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. προς αυτήν την κατεύθυνση και οι μόνες κοινοβουλευτικές εφεδρείες που μπορεί να αναζητηθούν είναι από την Ελληνική Λύση ή το ΜέΡΑ25.

Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι από τις εξελίξεις στο θέμα αυτό είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί πρώιμα και ο σχεδιασμός για τον χρόνο των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Σχετικά με την προεδρική εκλογή, η οποία θα διεξαχθεί τους πρώτους μήνες του 2020, είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν να πυκνώνουν οι διεργασίες, αν και επισήμως οι αποφάσεις παραπέμπονται για το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα πάντως που διάφορα πιθανά και απίθανα ονόματα πέφτουν στο τραπέζι, ακόμη και για να μετρηθούν αντιδράσεις, στο παρασκήνιο όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει να αντιμετωπίσει και την πίεση του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος -μετά την αρνητική εξέλιξη στο ζήτημα του επιτρόπου για την Κομισιόν- ενδιαφέρεται για την Ηρώδου Αττικού.

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα