Έβγαζαν μετανάστες… κουφούς με ταρίφα 500 ευρώ

Κύκλωμα γιατρών και νοσηλευτών στο νοσοκομείο Σάμου θησαύρισε εκδίδοντας πλαστά πιστοποιητικάΓιατροί και νοσηλευτές από το Νοσοκομείο της Σάμου, καθώς και ακόμη ένα άτομο, ιρακινής καταγωγής, που δρούσε ως μεσολαβητής, είχαν θησαυρίσει με πλαστές γνωματεύσεις που εξέδιδαν, με «ταρίφα» τα 500 ευρώ και χορηγούσαν σε χιλιάδες μετανάστες, προκειμένου να χαρακτηριστούν «ευάλωτοι» και να μεταφερθούν κατά προτεραιότητα στην ενδοχώρα. 

Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που υπάρχουν στο hot spot της Σάμου αλλά και το ζεστό χρήμα που έχουν αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν επτά γιατροί και δύο νοσηλευτές που εργάζονται στο νοσοκομείο του νησιού.

Με τη συνδρομή ενός ακόμη, που έπαιζε τον ρόλο του «συνδέσμου» με εύπορους πρόσφυγες και μετανάστες, είχαν στήσει ένα κύκλωμα, που εξέδιδε πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις, με τις οποίες είχε καταφέρει να χαρακτηριστούν χιλιάδες παράτυποι μετανάστες -οι οποίοι βρίσκονταν στο κέντρο ταυτοποίησης της Σάμου- ως «ευάλωτοι» και να φύγουν από αυτό το νησί για την ηπειρωτική χώρα.

Όπως αποκάλυψε το Open TV στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σαββάτου, η έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. είχε αποκαλύψει πως πριν από περίπου έναν μήνα επτά γιατροί του νοσοκομείου του νησιού -δύο νοσηλευτές και ένας μεσολαβητής- είχαν καταφέρει να ανοίξουν τον δρόμο σε αλλοδαπούς για να προωθούνται στην ενδοχώρα.

Οι συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της Αστυνομίας συγκλονίζουν. «Τα χαρτιά που τους έβγαλε είναι για ευαλωτότητα άλφα. Είναι κουφός, τον βγάλανε κουφό, ότι δεν ακούει. Κατάλαβες; Και του βγάλαμε “Α” ευαλωτότητα…» καταγράφεται σε έναν από τους διαλόγους που ήρθαν στη δημοσιότητα.

Η «ταρίφα» που έπρεπε να δώσει κάθε αλλοδαπός για να εξασφαλίσει το «πάσο» για την ηπειρωτική Ελλάδα ήταν 500 ευρώ. Από αυτά, τα 300 πήγαιναν στον γιατρό, ο οποίος έγραφε την ψεύτικη γνωμάτευση, 100 ευρώ έπαιρνε ο νοσηλευτής και 100 ευρώ ο Ιρακινός μεσολαβητής, που εντόπιζε τους ενδιαφερομένους στο κέντρο ταυτοποίησης της Σάμου.

Στο σπίτι του μεσολαβητή οι αστυνομικοί εντόπισαν μια ατζέντα, στην οποία είχε γράψει περίπου 80 ονόματα αλλοδαπών, και μάλιστα δίπλα στα 54 από αυτά υπήρχαν σημειωμένα ποσά σε ευρώ: 500, 480, 450.

Η τιμή, πάντως, άλλαζε αν η περίπτωση χαρακτηριζόταν πιο εύκολη ή πιο δύσκολη. Οι… κανόνες που ακολουθούσε το κύκλωμα έγιναν πιο αυστηροί όταν ενημερώθηκαν για την παρουσία της Αντιτρομοκρατικής στο κέντρο ταυτοποίησης.

Η Τουρκία αυξάνει τις ροές! 424 αφίξεις μόνο το Σάββατο

Την ανιούσα έχουν πάρει οι ροές προσφύγων και παράνομων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι υπηρεσίες καταγραφής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Λιμενικού κατέγραψαν συνολικά 424 νέους αιτούντες άσυλο στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα μεσάνυχτα έως τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου.

Στη Λέσβο έφτασαν 178 άτομα, στη Χίο 114 και στη Σάμο 132, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αφίξεις συνεχίζονται. Αντίστοιχα, την Παρασκευή στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 175 άτομα, 80 στη Λέσβο, 25 στη Χίο και 70 στη Σάμο.

Στο μεταξύ, οι άνδρες του Λιμενικού συνέλαβαν έναν 18χρονο αλλοδαπό διακινητή παράνομων μεταναστών, έπειτα από καταδίωξη και ρίψη προειδοποιητικών βολών. Ο διακινητής μετέφερε με ταχύπλοο σκάφος 10 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή Ακρωτήρι Πράσσου της Σάμου.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού, περιπολικό σκάφος του Σώματος εντόπισε στην ανωτέρω περιοχή ταχύπλοο σκάφος που κινείτο με μεγάλη ταχύτητα, ενώ ο χειριστής του αρνείτο να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις στελεχών του Λιμενικού.

Αφού πραγματοποιήθηκε ρίψη προειδοποιητικών βολών από το Λιμενικό σε ασφαλή τομέα, το ταχύπλοο σκάφος ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη ο 18χρονος χειριστής του.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα