Ωμές απειλές Τσαβούσογλου

Από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζητεί συνδιαχείριση στα κυπριακά κοιτάσματα «προτού είναι πολύ αργά»Ωμά απειλεί πλέον η Τουρκία την Κύπρο. Ζητάει συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων και καλεί τη Λευκωσία να το δεχτεί «προτού είναι πολύ αργά».

Την απειλή αυτή εκτόξευσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα, τα οποία επισκέφτηκε χθες, μεταβαίνοντας και στην περίκλειστη πόλη της Αμμόχωστου, λίγες ώρες μετά την πρόκληση ότι η Τουρκία θα ανοίξει γενικό προξενείο στην πόλη. Επιχειρεί την πρόκληση τετελεσμένων και στα Βαρώσια, όπως κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί και άλλους πολιτικούς παράγοντες στα Κατεχόμενα, και κατηγόρησε τη Λευκωσία ότι κάνει μονομερείς ενέργειες και ότι δεν σκοπεύει να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους του νησιού. «Απέρριψαν απευθείας την πρόταση των Τουρκοκυπρίων για συνεργασία για τους υδρογονάνθρακες.

Αλλά αυτή η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι» είπε ο Τσαβούσογλου, απορρίπτοντας επί της ουσίας την πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη να δοθεί στους Τουρκοκυπρίους το 30% των κερδών από το φυσικό αέριο.

Ζητάει ο κ. Τσαβούσογλου ακόμη περισσότερα και απειλεί την Κύπρο ότι, αν δεν δεχτεί την πρόταση για συνδιαχείριση «προτού είναι πολύ αργά», θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο με τα σκάφη που βρίσκονται ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συνέδεσε, δε, ο κ. Τσαβούσογλου τη μοιρασιά των υδρογονανθράκων με τη λύση στο Κυπριακό, ζητώντας αφενός «πενταμερή» (των δύο πλευρών και των εγγυητριών δυνάμεων) για να συζητηθεί το θέμα και «πολιτική ισότητα» μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ετσι βαφτίζει τη διατήρηση των κατοχικών δυνάμεων.

Έριξε επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών λάδι στη φωτιά της Αμμοχώστου, επισκεπτόμενος την περίκλειστη πόλη με τον λεγόμενο «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους.

Πρόκειται για ενέργεια που ήρθε σε συνέχεια της πρόθεσης περί δημιουργίας τουρκικού γενικού προξενείου στην Αμμόχωστο. Στην πρόκληση αυτή αντέδρασε η Λευκωσία.

Σε απάντησή του το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας δηλωτική της προσπάθειας, με στόχο την πρόκληση νέων τετελεσμένων και την υπονόμευση της προοπτικής επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για ακόμη μία πολύ σοβαρή αποσχιστική πράξη, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επέμεινε στη δήλωσή του πως η Τουρκία συμπεριφέρεται ως «ταραξίας» και την κάλεσε να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, καθώς οι προκλήσεις δεν βοηθούν στον διάλογο.

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων θα συζητηθεί σήμερα στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν ζήτησε και τα… ρέστα για το άνοιγμα της στρόφιγγας των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά, δηλώνοντας σε συνέντευξή του -με θράσος- ότι «στον τομέα της επαναπροώθησης η Ελλάδα έχει σημαντικές διοικητικές αδυναμίες» και αν δεν τους στείλει πίσω, «περνάει το λάθος μήνυμα».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα