Δικηγόροι: Παράταση στις 120 δόσεις

Τρία σημαντικά προβλήματα δεν επιτρέπουν σε πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τα ΤαμείαΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, αντί της 31ης Σεπτεμβρίου, όπως έχει οριστεί, ζητούν οι επικεφαλής των Δικηγορικών Συλλόγων, επισημαίνοντας προς την κυβέρνηση ότι εξακολουθούν να υφίστανται τουλάχιστον τρία σημαντικά προβλήματα, τα οποία δεν επιτρέπουν σε πολλούς νομικούς, εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες να καταθέσουν τα αιτήματά τους στην πλατφόρμα.

Το αίτημα της Συντονιστικής των Δικηγορικών Συλλόγων λήφθηκε την περασμένη Τετάρτη, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων Ανδρέα Κουτσόλαμπρου. Αντίστοιχη απόφαση έχει λάβει ο Εμπορικός Σύλλογος.

Σύμφωνα με τους νομικούς, καθημερινά πολλοί δικηγόροι αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες και ασφαλισμένοι που ασκούν επιστημονικά επαγγέλματα (όπως γιατροί) διαπιστώνουν ότι οι οφειλές τους (κυρίως προ του 2016) δεν έχουν ανέβει στην πλατφόρμα, καθόσον οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (τέως ΤΑΝ, ΤΥΔΕ κ.λπ.) αδυνατούν να αποστείλουν έγκαιρα τις οφειλές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Αντίστοιχα, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η διαβίβαση της οφειλής εμπεριέχει λάθη που απαιτούν αυτοπρόσωπη παρουσία του ασφαλισμένου σε ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ προς αντιμετώπισή τους.

Επιπροσθέτως, παρουσιάζεται το απαράδεκτο γεγονός της έκδοσης Πράξεως Βεβαιώσεως Οφειλής (ΠΒΟ) για απλήρωτες εκκαθαρίσεις 2017, ενώ διαρκεί ακόμη η προθεσμία ρύθμισης των χρεών αυτών. Αυτό γίνεται χωρίς την προηγούμενη τήρηση των αναγκαίων κατά νόμο διατυπώσεων, όπως προηγούμενη ακρόαση ή έστω προειδοποίηση.

Η ΠΒΟ κοινοποιείται ηλεκτρονικά χωρίς να γνωστοποιούνται στον ασφαλισμένο τα δικαιώματά του (ένσταση ή ενδικοφανής προσφυγή κλπ.).

«Είναι προφανές πως για τη μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων που έχουν οφειλές η ρύθμιση δεν είναι απλή ούτε εύκολη» αναφέρεται στο υπόμνημα που διαμορφώθηκε προς τους αρμόδιους υπουργούς για λογαριασμό των Δικηγορικών Συλλόγων από τον κ. Ανδ. Κουτσόλαμπρο.

«Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία και πολύ σημαντική για την επανένταξη μιας μεγάλης μερίδας ασφαλισμένων στην κοινωνική ασφάλιση, που συνήθως έχει χάσει την εμπιστοσύνη της σ’ αυτήν και βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Ως εκ τούτου, οφείλει η Πολιτεία να σταθεί πάνω στο πρόβλημα, να εξαντλήσει κάθε μέσο, ώστε η ρύθμιση αυτή να είναι επιτυχημένη και επωφελής για τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ασφαλισμένων, αλλά και βιώσιμη μακροπρόθεσμα, ώστε να αυξηθούν και οι πόροι του συστήματος» τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα