Κοντοζαμάνης: «Παραλάβαμε διαλυμένο ΕΣΥ»

Κοντοζαμάνης: Τρία μέτρα προωθεί το υπ. Υγείας για την αναβάθμιση των νοσοκομείωνΡεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Ένα αναποτελεσματικό και κατακερματισμένο Σύστημα Υγείας, που λειτουργεί οριακά, παρέλαβε η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση του ΕΣΥ ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα τις προτεινόμενες θέσεις των διοικητών των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέπτυξε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι επτά νέοι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), οι οποίοι θα κληθούν «να εφαρμόσουν στην πράξη όλες τις απαιτούμενες αλλαγές και πρακτικές που οραματιζόμαστε ως κυβέρνηση. Θα ανασυντάξουν πλήρως το Σύστημα Υγείας».

Ειδικότερα, ο κ. Κονταζαμάνης τόνισε: «Σήμερα, ο τρόπος διαχείρισης των προβλημάτων υγείας του πληθυσμού είναι κατακερματισμένος. Η παροχή υπηρεσιών είναι μη αποτελεσματική και άνευ λόγου δαπανηρή. Οι άμεσες δαπάνες υγείας των πολιτών επιβαρύνουν έναν πληθυσμό που θεωρεί ότι οι υπηρεσίες υγείας δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του.

Με άλλα λόγια, το Σύστημα Υγείας παραμένει άνισο και αναποτελεσματικό. Το Σύστημα Υγείας της χώρας μας όχι μόνο δεν ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκεται σε οριακή λειτουργία».

Οι… τρεις εντολές

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι νέοι διοικητές καλούνται να μετασχηματίσουν το υπάρχον σύστημα διοικητικής οργάνωσης, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη εποχή της πληροφορίας:

• Να προωθήσουν την επιστημονική και λειτουργική διασύνδεση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη δευτεροβάθμια.

• Να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες στα νοσοκομεία και εκτός νοσοκομείων, όπως οι μονάδες παροχής παρηγορητικής φροντίδας, οι μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων, οι υπηρεσίες αποκατάστασης, οι μονάδες γηριατρικής κ.ά.

• Να προσελκύσουν κλινικές μελέτες, να ενθαρρύνουν συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να προσφέρουν στον πολίτη σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, χωρίς επιπλέον κόστος για αυτόν, να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες υγείας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης εξήρε τις ικανότητες και τις σπουδές των προτεινόμενων διοικητών, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι ένα κράμα έμπειρων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, με αξιόλογες σπουδές, γνώστες των προβλημάτων του τομέα της Υγείας και κυρίως απολύτως προσανατολισμένοι σε μία και μοναδική κατεύθυνση: αυτήν της υλοποίησης των αναγκαίων πολιτικών για τη βελτίωση του Συστήματος Υγείας».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα