Νωρίτερα η πληρωμή των συντάξεων από Οκτώβριο

Οι ημερομηνίες καταβολής για κάθε πρώην ασφαλιστικό φορέα. Αυξήσεις 40% και αναδρομικά σε χήρες και χήρουςΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου θα έχουν καταβληθεί οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του επόμενου μήνα από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, αντίστοιχα. Στις 57.522 δικαιούχες και δικαιούχους των «νέων» συντάξεων χηρείας θα αποδοθούν και οι αυξήσεις (40%) μαζί με τα αναδρομικά περίπου πεντέμισι μηνών.

Το μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση είναι να γνωστοποιηθούν και τα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα με τον επανυπολογισμό του ν. Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) σε όλους τους «απομάχους της εργασίας».

Οι ημερομηνίες καταβολής των κύριων συντάξεων Οκτωβρίου ανά κάθε πρώην ασφαλιστικό φορέα είναι οι εξής: α) Από τον τ. ΟΑΕΕ, το τ. ΕΤΑΑ και τον τ. ΟΓΑ θα καταβληθούν την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, β) από το Δημόσιο, το τ. ΙΚΑ, το τ. ΝΑΤ, το τ. ΚΕΑΝ και τα υπόλοιπα ενταγμένα στον ΕΦΚΑ πρώην Ταμεία θα πιστωθούν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και από γ) από τον ΟΠΕΚΑ θα καταβληθούν τα βοηθήματα ανασφάλιστων υπερηλίκων την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των περίπου 1.200.000 δικαιούχων και οι επικουρικές συντάξεις από το ΕΤΕΑΕΠ.

Με την καταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου θα αποδοθούν, όπως έχει δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, και οι αυξήσεις στους 57.522 δικαιούχους και δικαιούχες «νέων» συντάξεων θανάτου (χηρείας). Κανονικά οι αυξήσεις έπρεπε να τους είχαν δοθεί από τα μέσα Μαΐου.

Ο Γ. Βρούτσης

Ωστόσο, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η προκάτοχός του Εφη Αχτσιόγλου και ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια για την υλοποίηση του μέτρου που νομοθετήθηκε πριν από τις τελευταίες ευρωεκλογές.

Πλέον, σύμφωνα με την υπόσχεση του νέου υπουργού, οι αυξήσεις στις «νέες» συντάξεις χηρείας, δηλαδή όσων εκδόθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, με την αναπροσαρμογή τους από το 50% στο 70% του ποσού που λάμβανε ο αρχικός δικαιούχος, όσο ήταν στη ζωή, καθώς και τα αναδρομικά 5,5 μηνών θα αποδοθούν στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Επίσης ο υπουργός Εργασίας έχει δώσει εντολές προς τη νέα ηγεσία του ΕΦΚΑ να γνωστοποιηθούν στους «παλαιούς» συνταξιούχους (σε όσους και όσες συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή ως τις 12 Μαΐου 2016) τα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα με τον επανυπολογισμό του νόμου 4387/16.

Όπως όλα δείχνουν, τα εκκαθαριστικά αυτά, βάσει των οποίων οι «απόμαχοι της εργασίας» θα μπορέσουν να διαπιστώσουν εάν τα ποσά που τους αποδίδονται έχουν υπολογιστεί ορθά, θα δοθούν στους δικαιούχους πρώην Ταμείων στα οποία κατέστη εφικτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας τους προηγούμενους μήνες.

Για τις 223.000 «παλαιές» συντάξεις στις οποίες δεν έγινε επανυπολογισμός, όπως δήλωσε ο Γ. Βρούτσης (επιβεβαιώνοντας τα αποκλειστικά ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», που εδώ και μήνες είχε επισημάνει ότι ο επανυπολογισμός δεν έγινε ορθά και δεν κατέστη εφικτό να γίνει σε όλες τις συντάξεις) υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα εκκαθαριστικά να αποδοθούν μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα πριν από το τέλος του 2019.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα