Λέρος: Σφίγγει ο κλοιός για τους δράστες!

Αποκάλυψη Πέτσα ότι η αφαίρεση έγινε σταδιακά, «δείχνοντας» ανάμειξη προσωπικού της μονάδαςΡεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους υπευθύνους της απώλειας ή της κλοπής του βαρέος οπλισμού από τη ναυτική βάση της Λέρου.

Τα στοιχεία που αποκάλυψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχετικά με την υπόθεση αφαίρεσης των δύο αντιαρματικών, των ναρκών κατά προσωπικού, των οπλοβομβίδων, των αμυντικών χειροβομβίδων, των σφαιρών και του βραδύκαυστου φιτιλιού από τις αποθήκες ασφαλείας της ΥΝΤΕΛ δείχνουν ότι είτε οι κάμερες ασφαλείας έδωσαν στις Αρχές πολύτιμο υλικό είτε κάποιος απ’ όσους κατέθεσαν μίλησε και έδωσε αξιοποιήσιμες πληροφορίες.

Έτσι εξηγείται και η δήλωση του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι το «ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες».

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας αποκάλυψε ότι η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού από την αποθήκη της ναυτικής βάσης της Λέρου έγινε σταδιακά και από τα λεγόμενά του φάνηκε πως έχουν ενεργή ανάμειξη πρόσωπα μέσα από τη μονάδα.

Σε αυτό το συμπέρασμα, όπως έγραψε και χθες η «δημοκρατία», οδηγήθηκαν από την πρώτη στιγμή οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση. Η «δουλειά», δηλαδή, έγινε εκ των έσω ή με βοήθεια εκ των έσω. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει αρχικά 10 στελέχη που είχαν την ευθύνη της ασφάλειας των αποθηκών όπου φυλάσσεται ο φόρτος μάχης των ΟΥΚ.

«Θέλω να πω ότι η συγκεκριμένη απώλεια δεν ήταν μια φορά, αλλά μπορεί να ήτανε και περισσότερες φορές σταδιακή αφαίρεση λόγω των όπλων που φαίνεται να λείπουν» διευκρίνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Επανέλαβε, επίσης, αυτό που είπε ο υπουργός Αμυνας, ότι η απώλεια του στρατιωτικού υλικού έγινε σε προγενέστερο χρόνο, τονίζοντας ότι τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου απλώς διαπιστώθηκε και το ανέδειξε αμέσως η σημερινή κυβέρνηση.

Απώλεια υλικού

«Το βασικό ζητούμενο που ξέρουμε είναι ότι έγινε τώρα, αρχές Σεπτεμβρίου, η παράδοση – παραλαβή και ελέγχθηκε το υλικό, όπου βρέθηκε ότι υπάρχει απώλεια. Η προηγούμενη πλήρης καταγραφή είχε γίνει το προηγούμενο έτος. Αρα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ιδίως από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 φαίνεται από τις ενδείξεις ότι μπορεί να έχει υπάρξει η απώλεια του υλικού» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για λογιστικό λάθος, αλλά για απώλεια που οφείλεται σε αφαίρεση, «κατά πάσα πιθανότητα κλοπή». Κατά άλλες, όμως, πληροφορίες έγινε καταμέτρηση και τον Μάιο, χωρίς να διαπιστωθεί κάποια απώλεια.

Οπως και να έχει πάντως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει προς το παρόν το ενδεχόμενο να συνδέεται η κλοπή με τρομοκρατία ή οτιδήποτε άλλο (εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών ή πώληση κ.ά.).

Ο κ. Πέτσας άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. «Υπάρχουν πάρα πολλές εξηγήσεις. Δεν θα ήθελα να προτρέχω. Είναι θέματα σοβαρά και δεν θα ήθελα να κάνουμε σπέκουλα πάνω σ’ αυτό το ζήτημα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ για το συμβάν, παραιτήσεις ζήτησε ο Βελόπουλος

Τις παραιτήσεις της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας λόγω της απώλειας των όπλων και των πυρομαχικών από τη ναυτική βάση της Λέρου ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αντάλλαξαν εκατέρωθεν βολές για το ποιος κάνει «πολιτική σπέκουλα» στο μείζον αυτό θέμα.

«Μπήκαν σε αποθήκες του Στρατού στη Λέρο και πήραν πολεμικό υλικό. Εχετε καταλάβει ακριβώς τι έχει γίνει; Είχαμε παρόμοιο συμβάν πριν από χρόνια στο Συκούριο της Λάρισας και μετά εμφανίστηκαν τρομοκρατικές οργανώσεις που έκαναν επιθέσεις με τα όπλα που είχαν κλέψει. Και υπάρχει ομερτά.

Κανένας δεν μιλά. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαν παραιτηθεί ο υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός του Στρατού. Γιατί υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη της τιμωρίας όταν κανείς κάνει λάθος, εκούσιο ή ακούσιο» ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή ο κ. Βελόπουλος.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας αντέδρασε στη δήλωση του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης απέδωσε την απώλεια του οπλισμού σε προγενέστερο χρόνο αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κλοπή έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Δρίτσας καταλόγισε στην κυβέρνηση «σκοπιμοθηρική μικροπολιτική αξιοποίηση» και επιτέθηκε στον κ. Παναγιωτόπουλο λέγοντας ότι «σπεύδει αυθαιρέτως και αναρμοδίως να γνωμοδοτήσει αναφορικά με τον χρόνο της απώλειας, χωρίς να περιμένει, ως οφείλει, την ολοκλήρωση της διεξαγόμενης έρευνας».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ «κρύφτηκε» ωστόσο πίσω από τη δήλωση του πρώην υπουργού Αμυνας και πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, που είπε ότι η καταμέτρηση στρατιωτικού υλικού σε τέτοιες μονάδες είναι καθημερινή πρακτική και κάλεσε την κυβέρνηση «να εξασφαλίσει πλήρη, αποτελεσματική και χωρίς σκοπιμότητες διερεύνηση και να προστατεύσει το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στον κ. Δρίτσα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών λέγοντας, χωρίς να τον κατονομάσει, ότι «αναφέρονται στην υπόθεση με μια διάθεση πολιτικής σπέκουλας» και πρόσθεσε: «Η απώλεια του υλικού προήλθε σε χρόνο αρκετά προγενέστερο και μένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της προανάκρισης».

Η Αντιτρομοκρατική διεξάγει έρευνες σε ακριτικά νησιά για συλλογή στοιχείων

Το θρίλερ με την κλοπή του στρατιωτικού υλικού από την αποθήκη του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο φαίνεται ότι λαμβάνει κι άλλες διαστάσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο το Γενικό Ναυτικό Επιτελείο όσο και η Αντιτρομοκρατική αρχίζουν έρευνες και σε άλλα ακριτικά νησιά, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία ή ακόμα χειρότερα… να εντοπίσουν κι άλλη απώλεια στρατιωτικού υλικού από άλλη βάση.

Την ίδια ώρα η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής έχει επικεντρωθεί σε δέκα άτομα, τα οποία είχαν πρόσβαση στην αποθήκη πυρομαχικών τα τελευταία δέκα χρόνια.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής σκιαγραφούν το προφίλ αυτών των ανθρώπων, προκειμένου να εξετάσουν πιθανά κίνητρα ή ακόμα και τις παραλείψεις τους.

Πάντως, με αφορμή όσα αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για το χρονικό διάστημα που συντελέστηκε η κλοπή, αλλά και για τον τρόπο που έγινε αυτή (αφαιρούσαν τα υλικά λίγο λίγο), οι Αρχές εξετάζουν άλλα δύο σενάρια, εκτός από εκείνο της κλοπής εκ των έσω.

Συγκεκριμένα, το πρώτο σενάριο αφορά την πιθανότητα κλοπής του στρατιωτικού υλικού από άτομα που συνδέονται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρει ότι οι δράστες της κλοπής στη Λέρο έχουν σχέση με άτομα που εδρεύουν στο εξωτερικό ή οι δράστες είναι από το εξωτερικό. Αυτό το τελευταίο σενάριο είναι εκείνο που θορυβεί περισσότερο από όλα τους αξιωματικούς.

Πάντως, το υλικό που εκλάπη από την αποθήκη του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο δεν είναι τυχαίο. Φαίνεται ότι οι «ποντικοί» ήξεραν με ακρίβεια τι πρέπει να πάρουν και τι όχι.

Μάλιστα, θεωρείται πως το στρατιωτικό υλικό που εκλάπη είναι τέτοιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από άτομα που δρουν σε συνθήκες ανορθόδοξου πολέμου ή στον σχεδιασμό επιχειρήσεων από ειδικές δυνάμεις.

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα