«Έφυγε» ο σεμνός εκδότης και φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου Αντώνης Λιβάνης

Πλήρης ημερών άφησε χθες την τελευταία του πνοή ο εκδότης Αντώνης Λιβάνης (φωτό), σε ηλικία 94 ετών Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής επί σειράν ετών ενός από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς ομίλους της χώρας, γεννήθηκε το 1925 στην Πάτρα από εύπορους γονείς.

Εφηβος ακόμη συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και καταδικάστηκε σε θάνατο από τους ναζί, αλλά σώθηκε χάρη στην παρέμβαση συγγενών του.

Στενός φίλος και συνεργάτης επί δεκαετίες του Ανδρέα Παπανδρέου από το 1961, όταν ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ ύστερα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η συνέχεια τον ανέδειξε ως τον μακροβιότερο συνεργάτη του Ανδρέα, κάτι που υποδηλώνει την εμπιστοσύνη που του έτρεφε. Κατά την επταετία συνελήφθη περνώντας συνολικά 5,5 χρόνια σε φυλακές και εξορία.

Το Πάσχα του 1972 δημιούργησε τον εκδοτικό οργανισμό Λιβάνη, που εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιχειρήσεις της Ελλάδας. Συμμετείχε ενεργά στο Πολυτεχνείο το 1973, με συνέπεια να αναγκαστεί στη συνέχεια να διαφύγει στη Ρώμη.

Στη Μεταπολίτευση, με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981, ανέλαβε γενικός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού και διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ο ίδιος να είναι βουλευτής. Κράτησε αυτές τις θέσεις ως την πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 1989.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ποτέ δεν επιδίωξε να γίνει βουλευτής. Το 1993 διορίστηκε υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αλλά εκείνη η περίοδος στιγματίστηκε από τις ρήξεις που είχε με τη Δήμητρα Λιάνη, η οποία, εν τω μεταξύ, είχε αναλάβει την παλιά του θέση στο πολιτικό γραφείο του Ανδρέα.

Ο διάδοχός του Κώστας Σημίτης τού πρότεινε θέση στο υπουργικό συμβούλιο το 1996, αλλά δεν τη δέχτηκε. Διατηρούσε πάντα διαύλους επικοινωνίας με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Από τις εκδόσεις Λιβάνη συνήθως κυκλοφορούν τα περισσότερα βιβλία Ελλήνων πολιτικών, υπουργών και δημοσιογράφων χωρίς κομματικές εξαιρέσεις.

Ο Αντώνης Λιβάνης ήταν παντρεμένος με την Κατερίνα Κατέχου και απέκτησε δύο παιδιά, τον Ηλία, ο οποίος σήμερα διευθύνει τον εκδοτικό οίκο, και τη Γιώτα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα