Βαρύ κατηγορητήριο για λάδωμα

■ Στη Βουλή τα στοιχεία που «καίνε» τον λαλίστατο Λοβέρδο
Σφίγγει ο κλοιός για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ
■ Στον εισαγγελέα και 15 στελέχη της αμαρτωλής φαρμακευτικής

Η Θέση μας: Υπάρχει θέμα με τη Novartis

Νέα δικογραφία «καταπέλτης» κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis διαβιβάστηκε στη Βουλή, καταρρίπτοντας, αν μη τι άλλο, τα περί σκευωρίας και πολιτικής στοχοποίησής του.

Κι αυτό διότι η Εισαγγελία Διαφθοράς επιμένει να ερευνά την υπόθεση και να καταλήγει σε ενδείξεις ενοχής, παρά την αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας και την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ., κάτι που αποδεικνύει ότι το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και όχι κατασκεύασμα. 

Υπό αυτή την έννοια, προκαλεί εύλογα ερωτήματα η στήριξη που παρέχει στον βουλευτή το Κίνημα Αλλαγής, και προσωπικά η Φώφη Γεννηματά.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε νωρίς χθες το πρωί στο Κοινοβούλιο, με τις εισαγγελικές Αρχές να ζητούν, με βάση το άρθρο 62 του Συντάγματος περί βουλευτικής ασυλίας, την απαραίτητη άδεια προκειμένου να ασκηθεί σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου δίωξη για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική έκθεση που συνοδεύει το εισαγγελικό αίτημα αγγίζει τις 200 σελίδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων και άλλων προσώπων, που κάνουν λόγο για υπερτιμολόγηση φαρμάκων επί υπουργίας του.

Όπως καταγγέλλεται συγκεκριμένα, σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις διατέθηκαν στην Ελλάδα σε τιμές ακριβότερες σε σχέση με τις τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η δικογραφία δεν αφορά κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς το εν λόγω αδίκημα έχει εξεταστεί σε άλλη φάση της υπόθεσης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, πάντως, παραμένει πιστός στο δόγμα της σκευωρίας, σπεύδοντας να βγάλει αρκετά σκληρή ανακοίνωση στην οποία… προειδοποιεί πως «θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν εμπλακεί στο κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας».

Αναμένεται, μάλιστα, να ζητήσει να αρθεί η βουλευτική ασυλία του, καθώς, όπως τόνισε, «δεν έχω ανάγκη και δεν θα χρησιμοποιήσω κανένα απολύτως υπουργικό προνόμιο και καμία κοινοβουλευτική ασυλία».

Κι αυτό διότι, όπως ισχυρίζεται, «η ένδεια της “δικογραφίας” που διαβιβάστηκε με λιγότερα ψευτοστοιχεία και με την πολύ καθυστερημένη αρχειοθέτηση του ξεπλύματος αποτελεί συνέχεια της προηγηθείσας αστήρικτης και αθεμελίωτης εισαγγελικής ενέργειας».

Η Φώφη

Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηματά ισχυρίστηκε ότι το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας του «χωρίς νέα στοιχεία αποτελεί ακόμη μία σπασμωδική αντίδραση ενός υπόγειου αντιδημοκρατικού συστήματος εξουσίας».

Η ίδια δε απαιτεί να λάμψει η αλήθεια για τη σκευωρία της Novartis και να λογοδοτήσουν «όσοι εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν αυτό το σκοτεινό σχέδιο σε βάρος πολιτικών προσώπων και δικών μας στελεχών». 

Ως προς τα διαδικαστικά, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία και θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή. Εν συνεχεία, θα οριστεί ειδική ημερήσια διάταξη, προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση με ονομαστική ψηφοφορία.

Κατάθεση Βενιζέλου και βολές Παπαγγελόπουλου

ΕΠΕΙΤΑ από μεγάλο καιρό σιωπής ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha αναφέρθηκε με τον δικό του τρόπο στα περί Ρασπούτιν που του καταλογίζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Επέμεινε για άλλη μία φορά πως δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό για τον εαυτό του και επιτέθηκε σε όσους βάλλουν εναντίον του λέγοντας πως κάποιοι δεν μπορούν να δεχθούν ότι έχουν μπει στο περιθώριο και επιζητούν απεγνωσμένα πέντε λεπτά δημοσιότητας.

Ο Βενιζέλος

Ευθύνες πολιτικών προσώπων της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το τέλος της κατάθεσής του στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή για την υπόθεση της Novartis.

Σε δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι υπήρξαν και συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεση «γιατί υπάρχει αυτό που λέμε επίταση του δόλου».

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος δεν θέλησε να επεκταθεί σε τι είδους παρεμβάσεις αναφέρεται, σημειώνοντας ότι πρέπει να μην παραβιαστεί η μυστικότητα της προδικασίας. Δεν απάντησε, επίσης, στο εάν κατονόμασε τον κ. Παπαγγελόπουλο, όπως είχε πράξει την Τρίτη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και πως υπάρχει ζήτημα ποινικών ευθυνών όχι μόνο πολιτικών προσώπων για τη σκευωρία.

Ο πρώην υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως «προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Novartis κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης. Αυτό όλο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος και δικαστικά και κοινοβουλευτικά».

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν επιδιώκει εκδίκηση ή ρεβάνς, αλλά υπάρχει και το «δημοκρατικό καθήκον που μας επιβάλει να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου και να διερευνήσουμε την αλήθεια».

Νέες κλήσεις

Με καθυστέρηση ετών, και μετά τις καταγγελίες πολιτικών και δικαστικών για τη διαχείριση των ερευνών στην υπόθεση της Novartis, η Εισαγγελία Διαφθοράς καλεί δεκαπέντε στελέχη της μητρικής φαρμακοβιομηχανίας και της Novartis στη χώρα μας σε εξηγήσεις για διακίνηση μαύρου χρήματος, δηλαδή δωροδοκιών σε γιατρούς.

Οι δεκαπέντε έχουν κληθεί από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, να δώσουν εξηγήσεις τις επόμενες ημέρες για ενδείξεις διακίνησης μαύρου χρήματος από το 2008 ως το 2012.

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα