Μικρός ήρωας!

■ Ένα αμούστακο παιδί έβαλε τα γυαλιά στους προσκυνημένους πολιτικούς
■ Ο 16χρονος κατέβασε την τουρκική σημαία από σχολείο στα Κατεχόμενα
■ Λύσσαξαν οι Γκρίζοι Λύκοι και απειλούν τον μαθητή

Η Θέση μας: Η ελπίδα ζει ακόμα

Ελληνοκύπριος 16 χρονών αψήφησε τους κινδύνους, μπήκε σε σχολείο της κατεχόμενης κωμόπολης Λύση, κατέβασε από τον ιστό και πήρε την τουρκική σημαία. Η ηρωική πράξη του μαθητή καταδεικνύει το «δεν ξεχνώ» την εισβολή και αποτελεί μήνυμα στον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος, αντί να καταγγέλλει τις ενέργειες των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων που επιδιώκουν την προσάρτηση της Αμμοχώστου, παραμένει απλά θεατής και υποχωρεί έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, χαρίζοντας μάλιστα το 30% των κερδών του φυσικού αερίου για να διαπραγματευθεί με την Αγκυρα και το ψευδοκράτος ακόμη μεγαλύτερες παραχωρήσεις.

Ο ήρωας Ελληνοκύπριος μαθητής έπιασε στον ύπνο τους Τουρκοκυπρίους και η πράξη του εξόργισε τόσο το ψευδοκράτος όσο και την Τουρκία. Ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα μίσους εναντίον του από τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ, σύμφωνα με άλλα άρθρα, τον 16χρονο μαθητή αναζητούν οι Γκρίζοι Λύκοι προκειμένου να πάρουν εκδίκηση.

Επιχειρούν δε από την ανάλυση του βίντεο των καμερών που ήταν τοποθετημένες στο σχολείο, αλλά και από τα στοιχεία των προσώπων που πέρασαν στην κατεχόμενη Λύση για να γίνει η θεία λειτουργία στην εκκλησία της Παναγιάς της κωμόπολης να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία του.

Το περιστατικό, που ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία με τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού τον Αύγουστο του 1996, φέρεται ότι συνέβη την περασμένη Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.

Ο 16χρονος Ελληνοκύπριος μαθητής είχε μεταβεί με αρκετούς ακόμη Ελληνοκυπρίους στη Λύση, που βρίσκεται κοντά στην Αμμόχωστο και είναι υπό τουρκική κατοχή, προκειμένου να τελέσουν για πρώτη φορά μετά την εισβολή του 1974 θεία λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας. Με γρήγορες κινήσεις, ο μαθητής μπήκε στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου, που σήμερα φέρει το όνομα «Φαζίλ Κουτσιούκ» και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από την εκκλησία, και κατέβασε την τουρκική σημαία χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Οι κατοχικές Αρχές, όταν αντιλήφθηκαν τι συνέβη, έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα του δημοτικού σχολείου που δείχνει τον 16χρονο να κατεβάζει από τον ιστό την τουρκική σημαία, ενώ, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ελληνοκύπριος μαθητής πήρε και μια φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς από την αίθουσα του σχολείου και την έσπασε. Την πράξη του μαθητή, ο οποίος θέλησε προφανώς να ολοκληρώσει το έργο του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού και να εκφράσει το «δεν ξεχνώ» την εισβολή του 1974, δικαιολόγησε ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης Ανδρέας Καουρής, που χαρακτήρισε τον μαθητή «φιλήσυχο» και απέδωσε την υποστολή της τουρκικής σημαίας στον «αυθορμητισμό της στιγμής».

«Ήθελε να καταδείξει τον πόνο, την αγωνία, τον καημό, το δικαίωμά μας στην επιστροφή. Το εκδήλωσε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ολοι μας, με ευλάβεια και σεβασμό, πήγαμε στην Παναγία μας. Υπήρχαν μαζική προσέλευση και ένα τσουνάμι αγάπης. Υπήρξε ένα μεμονωμένο περιστατικό με έναν νεαρό. Μου είπαν ότι πρόκειται για έναν φιλήσυχο νεαρό, ο οποίος, μπροστά στον τεράστιο αυθορμητισμό της στιγμής, κατέβασε τη σημαία από το δημοτικό σχολείο. Ομως, να μη μεγιστοποιούμε το θέμα. Δεν μπορεί να νικήσει το τσουνάμι αγάπης που ζήσαμε έπειτα από 45 χρόνια για την κατεχόμενη γη μας» είπε ο κ. Καουρής.

Οι Τουρκοκύπριοι, πάντως, έχουν «λυσσάξει». Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ καταδίκασε το γεγονός και ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα θα μεταβεί στη Λύση για να παρευρεθεί στην τελετή έπαρσης της τουρκικής σημαίας στο δημοτικό σχολείο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα