«Προβάρουν» γεώτρηση στο Καστελόριζο

Οι Τούρκοι έστειλαν το… σαπιοκάραβο «Bilim 2» να πλεύσει δίπλα στο νησί! Αμεση η απάντηση των Εν. ΔυνάμεωνΡεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Ως πρόβα για επέκταση των παράνομων ερευνητικών εργασιών από την ΑΟΖ της Κύπρου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στο Καστελόριζο ερμηνεύεται η αποστολή του σαπιοκάραβου «Bilim 2» από την Τουρκία στην περιοχή που δέσμευσε με παράνομη Navtex για άσκηση μεταξύ του ακριτικού νησιού και της Ρόδου.

Η απάντηση που εισέπραξε η Αγκυρα, ωστόσο, ήταν ότι τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα περιφρουρούνται και προστατεύονται από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως η Τουρκία με το «αρχαίο» ερευνητικό πλοίο «Bilim 2» θέλησε να καταγράψει τις ελληνικές αντιδράσεις στην περιοχή του Καστελόριζου και να δει αν «την παίρνει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πηγή του Πενταγώνου, για να επιτείνει την παρουσία της και να προβάλει πιο έντονα τις αξιώσεις της στο Αιγαίο.

Το Καστελόριζο είναι ένα νησί που θέλει να εξαφανίσει από τον χάρτη η Αγκυρα, καθώς με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της κόβει την έξοδο της Τουρκίας στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.

Συνοδεία

Από ελληνικής πλευράς, η προσοχή εστιάστηκε στη συνοδεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Διαπιστώθηκε ότι από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, που μπήκε στην περιοχή την οποία είχε δεσμεύσει η Τουρκία με Navtex, το συνόδευε τουρκική τορπιλάκατος.

Δόθηκε λοιπόν εντολή στην τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού «Κρυσταλλίδης», που βρισκόταν στην περιοχή, να σπεύσει στο σημείο και να επιτηρεί το «Bilim 2», με εντολή να μην το αφήσει να επιχειρήσει οποιεσδήποτε έρευνες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό ερευνητικό δεν έχει ιδιαίτερες δυνατότητες, αλλά βρίσκεται στην περιοχή για να προβάλει τις αξιώσεις της Αγκυρας και να κάνει επίδειξη σημαίας.

Λίγες ώρες αργότερα, η τουρκική τορπιλάκατος αποχώρησε από το σημείο και το «Bilim 2» μπαινόβγαινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, χωρίς πάντως να επιχειρήσει παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων (έπλεε στα διεθνή).

Έτσι, η επιτήρησή του συνεχίστηκε με άλλα μέσα. Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού παρέμεινε σε απόσταση ασφαλείας.

Είναι πάντως προφανές πως η Τουρκία θα θελήσει το επόμενο διάστημα να ανεβάσει την ένταση στην περιοχή του Καστελόριζου για να δικαιολογήσει τα περί «Γαλάζιας Πατρίδας», που ονειρεύεται και κατά τους ισχυρισμούς της φτάνει μέχρι την Κρήτη, τη δυτική Κύπρο και την ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Στο σημείο αυτό βρίσκεται και η περιοχή που δέσμευσε με Navtex η Τουρκία για να στείλει το ερευνητικό της σκάφος να παραβιάσει τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Να σημειωθεί ότι το «Bilim 2» βρισκόταν στη Μαρμαρίδα και η ισχύς της Navtex είναι μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ, και σε συνέχεια του χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», με φόντο τον οποίο φωτογραφήθηκε πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν, έρχονται οι δύο φωτογραφίες από το ελικοδρόμιο του αρματαγωγού «SANCAKTAR», όπου οι σπουδαστές σχηματίζουν τις λέξεις «MAVI VATAN» και «Deniz Harp Okulu 1773», έτος ίδρυσης του οθωμανικού ναυτικού, που ενισχύουν τον τουρκικό αλυτρωτισμό.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα