Ο Ερντογάν απειλεί και με τσουνάμι τζιχαντιστών

Ο Τούρκος πρόεδρος εκβιάζει εκ νέου την Ευρώπη με άνοιγμα συνόρων και κύματα προσφύγων και μεταναστών

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Με τις ροές προσφύγων και μεταναστών να αυξάνουν τις τελευταίες ημέρες στα ελληνικά νησιά, αλλά και τις εκ νέου απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων, το θέμα της μεταναστευτικής κρίσης απασχολεί ξανά τις χώρες της Ενωσης, με την ίδια δριμύτητα που είχε και το 2015. 

Ο Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί διακαώς τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο μαλακό υπογάστριο της χώρας του, στη βόρεια Συρία, έθεσε προ ολίγων ημερών το ζήτημα σε συνάρτηση με το Προσφυγικό, «εκβιάζοντας» διπλωματικά το ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Η Τουρκία θα μπορούσε να αναγκαστεί να ανοίξει τις πόρτες της εάν δεν λάβει περισσότερη υποστήριξη από την Ευρώπη για την περίθαλψη των προσφύγων και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία» είπε, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ανησυχία για τον κίνδυνο κατάρρευσης της προσφυγικής συμφωνίας, που θα σήμαινε νέα μαζικά κύματα προσφύγων στην Ευρώπη.

Μάχες

Η τακτική του «σουλτάνου» είναι γνωστή καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που εργαλειοποιεί ένα θέμα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του, ωστόσο αυτή τη φορά οι ισχυρισμοί του -ή οι πλάγιες απειλές του- δεν είναι εντελώς αβάσιμοι.

Η Τουρκία ενδέχεται να βρεθεί όντως αντιμέτωπη με νέες μαζικές προσφυγικές ροές, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες κλιμακώνονται οι μάχες στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών, την Ιντλίμπ, που συνορεύει με την Τουρκία.

Στην περιοχή ζουν περίπου 3.000.000 πρόσφυγες, ενώ η ανησυχία της Ευρώπης εντείνεται, αφού εκεί διαβιούν και οι εναπομείναντες πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους, τους οποίους, εμμέσως πλην σαφώς, ο Ερντογάν απειλεί να στείλει στη γηραιά ήπειρο, σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματά του.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, σχολιάζοντας σχετικά επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες, λέγοντας πως «καλή τη πίστει μπορούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τους Τούρκους εταίρους», προσθέτοντας παράλληλα πως παρακολουθεί με ανησυχία την αύξηση των αφίξεων στη Λέσβο.