Στέλνουν και νέο σκάφος στο Καστελόριζο

Κλιμακώνει την ένταση η Αγκυρα! Μετά το «Bilim 2», στην περιοχή θα καταπλεύσει και το «Oruc Reis»Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

«Ξύνεται» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου η Τουρκία, δοκιμάζοντας την ανοχή και τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με δύο νέες Navtex που εξέδωσε χθες, αφενός επέκτεινε μέχρι την Τετάρτη τη δραστηριότητα του ερευνητικού σκάφους «Bilim 2» και αφετέρου στέλνει και δεύτερο ερευνητικό σκάφος, το «Oruc Reis», στην περιοχή μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, κλιμακώνοντας την ένταση και επιδιώκοντας να εγείρει ζήτημα διεκδίκησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Το «Bilim 2», μετά τη «βόλτα» που πραγματοποίησε το Σάββατο στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην περιοχή του Καστελόριζου, επανήλθε χθες συνοδεία μίας φρεγάτας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, καταγράφοντας μία πορεία που σκιαγραφεί, θα έλεγε κανείς, τα όρια των αξιώσεων της Αγκυρας, αυτά που ο Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του περιγράφουν ως «Γαλάζια Πατρίδα».

Από ανατολικά της Κρήτης μέχρι δυτικά της Κύπρου και μέχρι τα όρια της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η Navtex με την οποία ανανέωσαν έως και αύριο την παραμονή του «Bilim 2» στην περιοχή, αλλά και η νέα Navtex για την αποστολή και δεύτερου ερευνητικού σκάφους, του «Oruc Reis», νοτίως του Καστελόριζου.

Σε κλοιό

Στο κατόπι των τουρκικών ερευνητικών σκαφών και των τουρκικών πολεμικών πλοίων που τα συνοδεύουν βρίσκεται ελληνικό πολεμικό πλοίο (σε πρώτη φάση ΤΠΚ του Π.Ν.). Παρακολουθεί στενά την πορεία του «Bilim 2» και αναμένει το «Oruc Reis» με σαφείς οδηγίες για αποτροπή ερευνών σε περίπτωση που επιχειρηθούν εντός της υφαλοκρηπίδας. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά έπειτα από καιρό που η Τουρκία στέλνει ερευνητικά πλοία στην περιοχή του Καστελόριζου και στήνει σκηνικό αποκλεισμού του νησιού, ενώ διατηρεί ισχυρές ναυτικές δυνάμεις στην κυπριακή ΑΟΖ και πέριξ αυτής.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας πως οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα με ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα.

«Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία Navtex που εκδίδεται, είναι δεδομένο αυτό το παιχνίδι που παίζεται. Εκδίδουμε κι εμείς και τις δικές μας αντι-Navtex αντιστοίχως» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε:

«Παρακολουθούμε τις κινήσεις όλων των τουρκικών πλοίων, παρακολουθούμε τα πάντα, προβληματιζόμαστε αλλά σαφώς και δεν πανικοβαλλόμαστε, δεν φοβόμαστε και δεν ανησυχούμε στο μέτρο που κάνουμε τη δουλειά μας στο υπουργείο Αμυνας να διατηρούμε τις Ενοπλες Δυνάμεις σε ετοιμότητα, να κρατάμε ψηλά το αξιόμαχό τους, να ενισχύουμε την αποτρεπτική τους ισχύ με τα προβλήματα και τα δεδομένα».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μίλησε και για προτεραιότητες στην υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων με στόχο την ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα