Το πετρέλαιο βάζει φωτιά στην κυβέρνηση και στα νοικοκυριά

Πρώτο crash test για το υπ. Ενέργειας, που καλείται να αντιμετωπίσει τα διαφαινόμενα κρούσματα αισχροκέρδειας

Από τον
Στέλιο Κράλογλου

Φόβους για αυξήσεις τουλάχιστον 5% στις τιμές των καυσίμων και παιχνίδια αισχροκέρδειας πυροδοτεί το χτύπημα στη Σαουδική Αραβία και στις εγκαταστάσεις Saudi Aramco το περασμένο Σάββατο.

Η χθεσινή, ραγδαία αύξηση, που ξεπέρασε το 15%, στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, εάν περάσει τελικά στην ελληνική αγορά, θα επηρεάσει την τιμή της βενζίνης, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, φέρνοντας βαρύ χειμώνα για όλα τα νοικοκυριά!

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρώτο crash test απέναντι στους πολίτες που θα αναζητήσουν προστασία από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και διαβεβαίωσε ότι, εάν υπάρξουν στρεβλώσεις, τότε το κράτος θα παρέμβει.

Οι εταιρίες πετρελαιοειδών υποστηρίζουν πως έχουν ακόμα επαρκή αποθέματα, όμως οι βενζινοπώλες εκτιμούν ότι προς το τέλος της εβδομάδας μπορεί να φανεί μια αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης κατά 5%.

Το Σαββατοκύριακο, με βάση και τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Καυσίμων, δεν υπήρξε ουσιώδης μεταβολή στη μέση τιμή της αμόλυβδης (1,589 ευρώ/λίτρο), χωρίς αυτό να σημαίνει πως από σήμερα δεν θα δούμε ανατιμήσεις. Χθες η διεθνής τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα, με άνοδο πάνω από 10%.

Το αργό WTI έφτασε τα 60,71 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 10,68%, ενώ η τιμή του μπρεντ έφτασε στα 68,72 δολάρια το βαρέλι (αύξηση 14,07%).

Οι εκπρόσωποι των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών αποφεύγουν κάθε σχόλιο, καθώς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν, πότε και πώς μπορεί να κλιμακωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Τονίζουν πως υπάρχουν ακόμα αποθέματα στις δεξαμενές, που μπορεί να εξισορροπήσουν την κατάσταση στην αγορά, σε συνδυασμό βέβαια και με τις διορθωτικές κινήσεις που θα κάνουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Οι βενζινοπώλες, από την άλλη, θεωρούν ότι, αν η διεθνής τιμή υπερβεί τα 70 δολάρια το βαρέλι, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Καυσίμων Γιώργος Ασματόγλου θεωρεί ότι η επίθεση στα διυλιστήρια «θα επιφέρει αυξήσεις των τιμών όχι μόνο στα υγρά καύσιμα, αλλά και στα αέρια μέχρι και 5%.

Δηλαδή αν ένα πρατήριο πουλάει στο 1,62 ευρώ, θα φτάσει στο 1,69-1,70».

Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεσή του αναμένεται να αρχίσει στις 15 Οκτωβρίου με τιμή 1 ευρώ το λίτρο.

Όμως, σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, η τιμή μπορεί να εκτοξευτεί στο 1,20 ευρώ, εάν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση. Κομβικός θα είναι ο ρόλος της κυβέρνησης που θα πρέπει με καθημερινούς ελέγχους να προστατεύσει τους πολίτες από όποια παιχνίδια αισχροκέρδειας.