Χαμός με το νέο «Εξοικονομώ»

■ Πάνω από 7.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν χθες μέσα σε λίγες ώρες
Τι πρέπει να κάνετε για να μπείτε στο πρόγραμμα. Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για Δυτ. Μακεδονία, Ιόνιο, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, Β. Αιγαίο
■ Από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει η... μάχη της Αττικής

Ρεπορτάζ
Βασίλης Παπακωνσταντόπουλος

Στημένοι μπροστά στον υπολογιστή τους είναι από χθες πολίτες και μηχανικοί σε πέντε Περιφέρειες της χώρας, επιδιδόμενοι σ' έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν να εντάξουν τα ακίνητά τους στο «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ».

Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να παρουσιάζει κάποιες αρρυθμίες, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί πλήρης κατάρρευσή της.

Οι καθυστερήσεις αποδίδονται στην... πολιορκία της πλατφόρμας, καθώς μέσα σε τέσσερις ώρες εισήλθαν 15.370 χρήστες και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες υποβολής για 7.200 αιτήσεις, για τις οποίες έχουν δεσμευθεί 100.000.000 ευρώ.

Η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων θα παρέχεται μέχρι την κάλυψη του μέγιστου προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια, κάτι που σημαίνει ότι η ταχύτητα αποτελεί βασικό συστατικό επιτυχίας τόσο στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδος, στις οποίες η διαδικασία ξεκίνησε χθες, όσο και σε εκείνες που ακολουθούν.

Συγκεκριμένα, μεθαύριο Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου μπαίνουν στον... χορό οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδος, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, ενώ τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται αιτήσεις στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

Εκτιμάται ότι περίπου 25.000 κατοικίες θα ωφεληθούν από τα προϋπολογισμένα 275.000.000 ευρώ του δεύτερου κύκλου του προγράμματος, που παρέχει επιδοτήσεις έως 70%, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει μόνο να είναι σε εγρήγορση, αλλά και να καταθέσουν πλήρεις φακέλους, γιατί, αν υπάρχουν ελλείψεις, το σύστημα θα απορρίπτει την αίτηση και θα εξετάζει την επόμενη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

«Κλειδί» αποτελούν και οι φορολογικές δηλώσεις, καθώς η επιδότηση των παρεμβάσεων βασίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2018 (εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας).

Στο διαδίκτυο

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση ένταξής τους στο πρόγραμμα μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρμας του προγράμματος (https://exoikonomisi.ypen.gr.), όπου θα ελέγχουν αν τηρούν τα κριτήρια. Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και θα επέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης.

Μετά τη σύνδεση του χρήστη στο πληροφοριακό σύστημα, ακολουθούν η καταχώριση οικονομικών στοιχείων και ακινήτου, συμπληρώνονται τα στοιχεία του Α΄ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, αναρτώνται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και δηλώνεται το χρηματοδοτικό σχήμα (ίδια κεφάλαια/δάνειο) με το οποίο ο χρήστης επιθυμεί να μπει στο πρόγραμμα.

Η δήλωση του χρηματοδοτικού σχήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση και κομβικό σημείο ελέγχου των σχετικών πόρων του προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα ζητήσουν χορήγηση δανείου ή όχι.

Στη συνέχεια, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον οποίο θα απευθυνθούν, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία, ο οποίος στη συνέχεια θα εξετάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Για να υποβληθεί οριστικά μια αίτηση θα πρέπει να υπάρχει διαθεσιμότητα πόρων από το πρόγραμμα (άμεση ενίσχυση και ταμείο «Εξοικονομώ ΙΙ» σε περίπτωση δανείου) και να έχουν γίνει επιτυχείς ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.