Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο, αλλά όχι για Τσίπρα επέλεξε ο Κυριάκος

«Εκτός γραμμής» η Ντόρα, που τάχθηκε κατά της σύστασης οποιασδήποτε επιτροπής

Έξω από το «κάδρο» των ευθυνών αφήνει τελικά τον Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση όσον αφορά την υπόθεση Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνώσα παράταξη θα ζητήσει τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης με αντικείμενο την αναζήτηση ευθυνών μόνο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου και όχι του τέως πρωθυπουργού, όπως ζητούσαν μετ' επιτάσεως ο Αντώνης Σαμαράς και οι φίλα προσκείμενοι σε αυτόν βουλευτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε στην επιλογή αυτή προκειμένου να μην «ηρωοποιήσει» τον κ. Τσίπρα και κατηγορηθεί για «ρεβανσισμό» έναντι του προκατόχου του, επιδιδόμενος ταυτόχρονα σε ασκήσεις εσωκομματικής ισορροπίας, με δεδομένες τις διαφορετικές εισηγήσεις που δεχόταν και τη διπλή γραμμή, όπως προέκυψε από δηλώσεις στελεχών του κόμματός του. 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, πριν από δέκα ημέρες, είχε διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί η Βουλή να μετατραπεί σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών, αν και στην πορεία η σκέψη που έδειξε να επικρατεί, με βάση και τις μαρτυρίες ενώπιον της Δικαιοσύνης, ήταν να ζητηθεί η σύσταση εξεταστικής ή προκαταρκτικής (προανακριτικής) επιτροπής που θα συμπεριελάμβανε τόσο τον κ. Τσίπρα όσο και τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Σε διαφορετική γραμμή και κόντρα στην απόφαση Μητσοτάκη εμφανίστηκε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τάχθηκε κατά της σύστασης οποιασδήποτε επιτροπής στη Βουλή, σημειώνοντας: «Από την ώρα που δεν έχει ασυλία, τον κ. Παπαγγελόπουλο πρέπει να τον κρίνει η τακτική Δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για τον ρόλο του σε αυτή την υπόθεση».

Διευκρίνισε δε πως πρόκειται για προσωπικές της απόψεις, με κάποιους πάντως να ερμηνεύουν την τοποθέτησή της ως έμμεσο κάλεσμα στον πρωθυπουργό να έρθει σε ρήξη με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει προειδοποιήσει πως «θα τους πάει μέχρι τέλους».

Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, κληθέντες να σχολιάσουν τις εξελίξεις, απέφευγαν -προσώρας τουλάχιστον- να τραβήξουν το σχοινί (αν και θα το ήθελαν, είναι η αλήθεια), επιλέγοντας τη σιωπή.

Επισήμως, η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης για τον κ. Παπαγγελόπουλο, όχι όμως για τον Αλέξη Τσίπρα, αιτιολογείται από πηγές της Νέας Δημοκρατίας ως «θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη στάση στο θέμα. Ο κ. Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες, αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές» σημειώνουν.

Αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με συνεργάτες του, φέρεται ότι ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: «Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και τις σελίδες της Ιστορίας».

Λίγο πριν από τις επίσημες διαρροές για την κοινοβουλευτική στάση της Νέας Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, παραπέμποντας μονότονα στις σημερινές ανακοινώσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ως διά μαγείας, κάτι άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες και οι ανακοινώσεις επισπεύστηκαν κατά ένα 24ωρο.