Αλλαγές στο «Εξοικονομώ» ύστερα από τις αδικίες!

Αναζητούνται κονδύλια για νέο πρόγραμμα, «σπάνε» οι Περιφέρειες και διαφοροποιούνται οι ημερομηνίες για την υποβολή δηλώσεωνΑπό τον 
Β. Παπακωνσταντόπουλο

«Καπνός» σε λιγότερο από 24 ώρες έγιναν οι πόροι για το Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον στις Περιφέρειες όπου άνοιξε χθες το πρόγραμμα, με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν να φτάνουν τις 11.880.

Μηχανικοί απ’ όλη τη χώρα βρίσκονται στα… κάγκελα, τονίζοντας πως χιλιάδες πολίτες θα βρεθούν εκτός επιδότησης, παρότι είχαν ολοκληρωμένους φακέλους προτάσεων και επί σχεδόν 24 ώρες προσπαθούσαν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Κάτι που αποδεικνύεται και από τους αριθμούς, αφού καταχωρίστηκαν συνολικά περί τις 20.670 αιτήσεις.

Η ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης αναζητά επιπλέον κονδύλια από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (τομεακού ΕΠΑνΕκ και τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα), με τον Κωστή Χατζηδάκη να προαναγγέλλει νέο κύκλο του προγράμματος το επόμενο διάστημα.

Το ΥΠΕΝ ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες και τους μηχανικούς για την ταλαιπωρία, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι για να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του συστήματος θα κατατμηθούν σε μικρότερα υποσύνολα οι επόμενες δύο ομάδες Περιφερειών.

Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής: Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου: Πελοπόννησος και Ιόνια Νησιά, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου: Στερεά Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: Αττική, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου: Κρήτη και Νότιο Αιγαίο και Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου: Δυτική Μακεδονία. Την αδικία του συστήματος «ο πιο γρήγορος επιδοτείται» εξήγησε με γλαφυρό τρόπο ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ Νικόλαος Παπαγεωργίου, σημειώνοντας πως όταν προκύπτουν καθυστερήσεις λόγω τεχνικής ανεπάρκειας, καταλαβαίνουν όλοι πως θα επιδοτηθεί αυτός που δεν του «κόλλησε» η πλατφόρμα. Επίσης, η πλατφόρμα δεν δίνει τη δυνατότητα νέας αίτησης, ενώ δεν υφίσταται η έννοια του επιλαχόντος.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, καθώς και στον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος υπήρξε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, με την πλατφόρμα να «πέφτει» συνεχώς και την τότε ηγεσία του ΥΠΕΝ να αναβάλλει συνεχώς την έναρξη της διαδικασίας.

Σε επιστολή του στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τονίζει ότι ο βασικός λόγος που δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα είναι η επιλογή της ένταξης στο πρόγραμμα με σειρά προτεραιότητας και μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, τη στιγμή που το σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον μεγάλο φόρτο.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ προτείνει για όσους προσπάθησαν αλλά απέτυχαν λόγω προβλήματος πρόσβασης να ενταχθούν αμέσως μετά από επιπλέον πόρους που θα δοθούν ειδικά για αυτή την περίπτωση.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα