Παγκόσμια ανακούφιση! Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου

Υποχώρηση κατέγραφαν χθες οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς χρηματαγορές...

... έπειτα από τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν από το πρωί της Τρίτης για το γεγονός πως η Σαουδική Αραβία θα μπορέσει -μετά τα χτυπήματα στην Aramco- να αποκαταστήσει την παραγωγή «μαύρου χρυσού».

Αργά χθες το απόγευμα τη φήμη αυτή επιβεβαίωνε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντελαζίζ, δίνοντας τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις πως το βασίλειο μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των «άνανδρων επιθέσεων» εναντίον μεγάλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει αποκατασταθεί η παραγωγή φτάνοντας τα 11.000.000 βαρέλια την ημέρα. Μετά, λοιπόν, την προχθεσινή, πρόσκαιρη όπως αποδείχθηκε, εκτόξευση των τιμών στο πετρέλαιο, την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περαιτέρω, με το μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας να καταγράφει το απόγευμα πτώση -6,42% και η τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,73 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, την ώρα που το αμερικανικό αργό (WTI) υποχωρούσε στα 59,02 δολάρια το βαρέλι (-6,22%) στη Νέα Υόρκη.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως, παρά την καταγραφή της πτώσης στις τιμές, η διεθνής κοινότητα τηρεί στάση αναμονής. Ειδικότερα, στην Ουάσινγκτον παρακολουθούν στενότατα τις εξελίξεις, ώστε να αποφασίσουν αν θα χρησιμοποιήσουν τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου τους, ώστε να σταθεροποιήσουν τις αγορές πετρελαίου.

Και στην Ευρώπη όμως η αγωνία χτυπά «κόκκινο». Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, που υπογράμμιζε με νόημα ότι «εάν διαρκέσει, αυτό το τελευταίο σοκ στην αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό και να παρεμποδίσει την ανάπτυξη» - σε μια ευρωζώνη ιδιαίτερα ευάλωτη την περίοδο αυτή στις υφεσιακές προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας.