Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο χωρίς... κατηγορία

Διαδικασίες εξπρές από την κυβέρνηση, που «σπρώχνει» την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη, με την Ντόρα σε ρόλο «λαγού»

Τη διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, χωρίς επί της ουσίας να αποδίδεται κατηγορία εις βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τον οποίο αποφασίστηκε, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί πως τελικά η υπόθεση μάλλον θα καταλήξει στην τακτική Δικαιοσύνη.

Κάτι που προκάλεσε αίσθηση και ερωτήματα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και εν τέλει τη σκοπιμότητα της Προανακριτικής.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή φρόντισε να βγάλει από το «κάδρο» τον Αλέξη Τσίπρα, καθότι δεν προέκυπταν ευθύνες του, και να επικεντρωθεί στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, προφανώς για να ικανοποιήσει τον Αντώνη Σαμαρά. Ακόμη και με τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να κινηθεί, ωστόσο, το αδίκημα εις βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου παραμένει ζητούμενο.

Από την κυβερνητική πρόταση θα φανεί ποιο θα είναι τελικά και αν θα συνεχιστεί η διερεύνηση στη Βουλή ή θα επιστρέψει το θέμα στη Δικαιοσύνη, με τα κυβερνητικά στελέχη πάντως να προαναγγέλλουν εμμέσως από τις χθεσινές τοποθετήσεις τους ότι πιθανότερο θεωρείται το δεύτερο σενάριο: η επιστροφή της δικογραφίας στους δικαστές και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες.

Μόνο τυχαία δεν αποδεικνύεται η προ δύο ημερών παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία εκτίμησε ότι τον κ. Παπαγγελόπουλο πρέπει να τον κρίνει η τακτική Δικαιοσύνη και όχι το Κοινοβούλιο. Η πρώην υπουργός, όπως υπήρχαν υπόνοιες, αποδεικνύεται σε «λαγό» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, ως δείχνουν τα πράγματα, αναγκάζεται να οδηγηθεί σε μια σύντομης διάρκειας προανακριτική επιτροπή, μόνο και μόνο για να κάνει το χατίρι του Αντώνη Σαμαρά.

Αυτός, από την πλευρά του, θα ήθελε μαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο να καθίσει στο σκαμνί και ο Α. Τσίπρας, όμως ούτε στοιχειοθετούνται κατηγορίες γι' αυτόν, ούτε θέλει ο πρωθυπουργός να τον μετατρέψει σε ήρωα, όπως είχε πράξει προ τριακονταετίας ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Ανδρέα Παπανδρέου και την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.

Μία από τις κρίσιμες καταθέσεις στην οποία βασίστηκε η Ν.Δ. για την πρόταση σύστασης της προανακριτικής επιτροπής ήταν αυτή του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, ο οποίος καταφέρεται εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μη κατονομάζοντάς τον ωστόσο και αναφέροντάς τον ως «Ρασπούτιν». Επικαλείται απλώς άλλους μάρτυρες που αναφέρουν το όνομά του.

Διαχείριση

Ήδη από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει την προσπάθεια της επικοινωνιακής διαχείρισης της υπόθεσης, παραπέμποντας στη... θεά Θέμιδα. «Πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχει μια σύντομη αποσβεστική προθεσμία για τα αδικήματα, τα οποία είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης συνόδου από αυτήν την περίοδο που τρέχουμε για τα αδικήματα της προηγούμενης» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Η ειδική Προανακριτική Επιτροπή θα συνεδριάσει για να εξετάσει πρώτον το ζήτημα της δικής της αρμοδιότητος, δηλαδή αν τα φερόμενα αδικήματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Βουλής».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη, ενώ και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε:

«Στο πλαίσιο της επιτροπής αυτής θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα. Σε καταφατική περίπτωση, θα προχωρήσει στη νομική τους αξιολόγηση με την έκδοση σχετικού πορίσματος προς την Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, θα ζητήσουμε να συντελεστούν οι σχετικές διαδικασίες με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα».