Ο Ίψεν και τα προσφυγόπουλα

Με την παράσταση «Europeana» εγκαινιάζει η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής τη νέα σεζόν στο «Στ. Νιάρχος»Με την παράσταση μουσικού θεάτρου «Europeana» εγκαινιάζει η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020 στο Κέντρο Πολιτισμού – Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (λ. Συγγρού 364, 213-0885700), στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου (8.30 μ.μ.).

Πρόκειται για μια διεθνή παραγωγή η οποία έχει τιμηθεί με την Υποτροφία Ιψεν από τα σημαντικά ομώνυμα νορβηγικά βραβεία και αποτελεί συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με τα Βραβεία Ιψεν και τη Lineculture.

Ένα πρωτότυπο έργο για τα εφηβικά όνειρα, το οποίο αποκαλύπτει την ομορφιά, την τρυφερότητα και τις ανησυχίες της εφηβείας με τη συμμετοχή 60 νέων από διαφορετικές κοινότητες και χώρες.

Η σύλληψη και σκηνοθεσία είναι της βραβευμένης ηθοποιού, περφόρμερ και σκηνοθέτιδας Ραφίκα Σαουίς, η οποία διακρίνεται για την εικαστικότητα των παραστάσεών της, και η μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση του Σταύρου Γασπαράτου. 

Επίκεντρο του έργου αποτελούν 150 καταγεγραμμένες αφηγήσεις ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Οι ελπίδες και τα όνειρα αυτών των μικρών σύγχρονων Οδυσσέων, που διέσχισαν εμπόλεμες και αφιλόξενες περιοχές, συνδέονται με το κλασικό θεατρικό έργο του Ερρίκου Ιψεν «Ο μικρός Εγιολφ», στο οποίο τίθεται υπό αμφισβήτηση η ανθρώπινη ευθύνη, σε μια παράσταση αφιερωμένη στη νέα γενιά.

Η Ραφίκα Σαουίς ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια μια έρευνα στις μονάδες πρώτης υποδοχής για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες. Επισκέφθηκε κέντρα σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου και συγκέντρωσε 150 συνεντεύξεις από εφήβους που περιγράφουν πώς φαντάζονται τον εαυτό τους στο μέλλον.

Οι καταγραφές, με συνεκτικό ιστό το θεατρικό έργο του Ιψεν «Ο μικρός Εγιολφ» και κεντρικό χαρακτήρα ένα παιδί που προσπάθησε αποτυχημένα να γίνει αποδεκτό από τους εγωκεντρικούς γονείς του και στο τέλος χάθηκε στον βυθό της θάλασσας, οριοθετούν ένα πρωτότυπο «μυθολόγημα» για τη νέα γενιά.

Η παράσταση εξελίσσεται σε μια παιδική χαρά, στο κέντρο μιας τυπικής πόλης του δυτικού κόσμου. Εκεί συναντώνται ενήλικοι και έφηβοι από διαφορετικές κοινότητες με έναν σούπερ ήρωα. Από αυτό το σουρεαλιστικό συναπάντημα δημιουργείται το περίγραμμα ενός σκοτεινού παραδείσου, στον οποίο οι έφηβοι είναι ελεύθεροι να χαρτογραφήσουν μια νέα εποχή, έναν αιώνα ακριβώς από τη γέννηση του φασισμού που αιματοκύλησε την υφήλιο.

Ερμηνεύουν οι Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Δάφνη Αντωνιάδου, Ραφίκα Σαουίς. Συμμετέχουν η Χορωδία Con Anima, έφηβοι από το φυτώριο της ΚΣΟΤ, της ΜΚΟ Αρσις, η θεατρική ομάδα Μπουμσατσούμα (Μπρίστολ, Αγγλία), καθώς και νέοι που πήραν μέρος στα εργαστήρια υλοποίησης του έργου.

Η εικαστική εικονοποίηση, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Μιχάλη Αργυρού, η δραματουργία της Γιώτας Αργυροπούλου, η χορογραφία της Δάφνης Αντωνιάδου, το κείμενο της Αλεξάνδρας Ζέλμαν – Ντόρινγκ και οι φωτισμοί της Αννας Σμπώκου. Τη χορωδία διευθύνει η Ιουλία Τζαννετουλάκου.

Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται στα 15 ευρώ, στα 12 ευρώ και τα 8 ευρώ (φοιτητικό, παιδικό).

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα