Πώς τουρκεύουν τους μαθητές μας

Πληρώνουμε φόρους για τη λειτουργία του υπουργείου Παιδείας, ώστε η μαθητιώσα νεολαία να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα: «Πού βρισκόταν το ωραιότερο τζαμί; Πού ήταν ο τεκές των Μεβλεβήδων; Ποιο ήταν το σπίτι του κατή; Τι ήταν ο μεντρεσές; Πόσα τζαμιά υπήρχαν στην Πλάκα; Ποιο είναι το παλαιότερο σπίτι που σώζεται;»

Δεν πρόκειται για κακόγουστο αστείο, αλλά για ζοφερή πραγματικότητα. Τα προαναφερθέντα για τους τεκέδες των Μεβλεβήδων και τα τζαμιά δεν προέρχονται από διαφημιστική μπροσούρα του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού, αλλά από ανακοίνωση του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Eρευνας και Θρησκευμάτων. Αυτός ο οργανισμός οργανώνει σήμερα μαθητικό περίπατο στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα και απαιτεί μάλιστα και αντίτιμο από τους μαθητές 10 ευρώ για να… θαυμάσουν τα σημάδια που άφησε η οθωμανική τυραννία στο κλεινόν άστυ.

Οι διοργανωτές, αναφερόμενοι στην πρωτοβουλία τους, την περιγράφουν ως εξής: «Ενας περίπατος στην Αθήνα των οθωμανικών χρόνων θα μας δώσει την ευκαιρία να ανασυνθέσουμε τις ψηφίδες της άγνωστης σχεδόν ιστορίας της περιόδου αυτής. Ψάχνοντας τα κρυμμένα ίχνη, θα ανακαλύψουμε τα μυστικά της οθωμανικής Αθήνας στη γειτονιά της Πλάκας. Στον περίπατο αυτόν θα γνωρίσουμε ποια ήταν η καθημερινότητα των Ελλήνων στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα, ποιο σημείο της Πλάκας ήταν το θρησκευτικό κέντρο των Τούρκων, ποια είναι τα οθωμανικά μνημεία που επέζησαν, πώς έβλεπαν την Αθήνα οι ξένοι περιηγητές».

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης λειτουργεί υπό έναν φορέα που ονομάζεται «Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού» (ΕΚΕΔΙΣΥ), σκοπός του οποίου είναι «η προαγωγή των αξιών της ελληνικής Παιδείας, της ελληνικής εκπαίδευσης και του ελληνικού πολιτισμού».

Ενώ η ελληνικότητα διαρκώς υποβαθμίζεται, παραμερίζεται και αποσιωπάται (ακόμα κι ως αναφορά στην ιθαγένεια των μαθητών στα απολυτήρια και τα πιστοποιητικά σπουδών), οι φορείς και οι οργανισμοί του υπουργείου Παιδείας της κυρίας Νίκης Κεραμέως μάς ξεναγούν στην… «οθωμανική» Αθήνα. Μια νέα Τουρκοκρατία, μάλλον, είναι στα σκαριά και κάποιοι προσπαθούν να μας κάνουν να συνηθίσουμε την ιδέα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα