Έκλεισε σε μία ώρα το «Εξοικονομώ»

Τεράστιο το ενδιαφέρον στην Πελοπόννησο, όπου εγκρίθηκαν 886 αιτήσεις. Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για Στερεά Ελλάδα και Β. Αιγαίο

Από τον
Β. Παπακωνσταντόπουλο

Το τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών για το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» επιβεβαιώθηκε χθες και στην Πελοπόννησο, όπου οι διαθέσιμοι πόροι εξαντλήθηκαν μέσα σε μία ώρα! Η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε στις 10 το πρωί και πριν οι δείκτες του ρολογιού δείξουν 11, τα περίπου 12.000.000 ευρώ είχαν δεσμευτεί.

Συνολικά καταχωρίστηκαν 1.836 αιτήσεις, εκ των οποίων μόνο οι 886 κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση. 

Πέρα από την Πελοπόννησο, η διαδικασία άνοιξε χθες και στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, με το ενδιαφέρον να είναι μικρότερο. Μέχρι το απόγευμα είχαν καταχωριστεί 594 αιτήσεις (και είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής για 232 εξ αυτών), ενώ δεσμεύτηκαν πόροι περίπου 3.000.000 ευρώ, σε σύνολο προϋπολογισμού 6.200.000 ευρώ.

Τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου, όπου από τις 10 το πρωί οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Ημερομηνίες

Μετά τον πανικό και τις μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφηκαν την πρώτη μέρα του δεύτερου κύκλου του «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ», το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «άπλωσε» το πρόγραμμα σε διαφορετικές ημερομηνίες, ώστε να μην ανοίγει η πλατφόρμα την ίδια μέρα για περισσότερες από δύο περιφέρειες.

Έτσι, τη Δευτέρα θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής, την ερχόμενη Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο, ενώ την επόμενη Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στη Δυτική Μακεδονία.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση ένταξής τους στο πρόγραμμα μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρμας του προγράμματος (https://exoikonomisi.ypen.gr.), όπου θα ελέγχουν αν τηρούν τα κριτήρια. Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και θα επέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης.

Παράλληλα, το YΠΕΝ βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης και τις περιφέρειες της χώρας για να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (τομεακού ΕΠΑνΕκ και τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα).

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος προϋπολογισμένα 275.000.000 ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 25.000 κατοικίες, με τις επιδοτήσεις να φτάνουν έως και 70%, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση.