Τι ζητά ο Πάιατ από Μενδώνη

Ενδιαφέρον του Αμερικανού πρέσβη για το Ολοκαύτωμα, το Μουσείο Γκετί και το ναυάγιο του «Αθηνά» στην ΑστυπάλαιαΜε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε ότι επιχειρούνται η διασύνδεση και η συνεργασία του Holocaust Memorial Museum της Ουάσινγκτον και του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης, με πιθανή σύμπραξη και άλλων αντίστοιχων μουσείων, όπως του Βερολίνου.

Τόνισε, δε, ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης, λόγω της ιστορίας της πόλης και της εβραϊκής κοινότητας. Η υπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη ότι ήδη συνομιλεί με τους υπευθύνους στη Θεσσαλονίκη για το μουσείο, αλλά και για πιθανή συνεργασία στην αναστήλωση και ανάδειξη των αρχαίων συναγωγών στον ελλαδικό χώρο. 

Κατά τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρέσβης ενημέρωσε την υπουργό Πολιτισμού για την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, στις 5-7 Οκτωβρίου 2019, χαρακτηρίζοντας στρατηγικό τον διάλογο μεταξύ ΗΠΑ – Ελλάδας.

Καθώς η αμερικανική πλευρά θέλει να δώσει έμφαση στη συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα του Πολιτισμού, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συνοδεύεται από τη Mαρί Ρόις, υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, η οποία θα συναντηθεί με την κυρία Μενδώνη τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Για την προετοιμασία της συνάντησης και τα θέματα που θα τεθούν συμφωνήθηκε να συνεργασθούν στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας και του ΥΠΠΟ.

Ο κ. Πάιατ δήλωσε, επίσης, ότι επιθυμεί να ενισχυθεί η συνεργασία του ΥΠΠΟ με το Μουσείο Γκετί, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναδιοργανώσει πλήρως την έκθεσή του, κάνοντάς την πιο αφηγηματική. Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι συνεργασία ανάμεσα στο Μουσείο Γκετί και το υπουργείο Πολιτισμού υφίσταται από το 2011, τονίζοντας ότι ήταν ευκταία η ενίσχυση κοινών δράσεων σε θέματα που αφορούν αρχαιολογικές εκθέσεις και τη συντήρηση αρχαιοτήτων.

Η μεταφορά εποίκων

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρέσβης έθεσε το θέμα της έρευνας του ναυαγίου του πλοίου «Αθηνά», του 1946, κοντά στην Αστυπάλαια, που μετέφερε 785 Εβραίους οι οποίοι κατευθύνονταν στην Παλαιστίνη, και ζήτησε τη βοήθεια και συνεργασία του ΥΠΠΟ στην έκδοση άδειας καταδυτικών ερευνών στο ναυάγιο. Η υπουργός είπε ότι οι υπηρεσίες θα εξετάσουν το θέμα με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Τέλος, σχετικά με τους εορτασμούς του 2021, η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του ΥΠΠΟ, ώστε να υπάρχει ελληνική παρουσία στις ΗΠΑ με αντικείμενο όχι μόνο τον αρχαίο πολιτισμό, αλλά και τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία.

Ο κ. Πάιατ συμφώνησε ότι οι εορτασμοί του 2021 αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για την προβολή της Ελλάδας στην Αμερική, αλλά και διεθνώς, για την επίτευξη ενός rebranding της χώρας, που θα αναδεικνύει την ανάκαμψή της. «Η αμερικανική επανάσταση και η δημιουργία του νέου κράτους εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα και τις αξίες της δημοκρατίας, γι’ αυτό και οι ΗΠΑ υποστήριξαν την Ελληνική Επανάσταση και παρείχαν βοήθεια» είπε.

Αλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η άμεση κύρωση από τη Βουλή του μνημονίου συνεργασίας για την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, η πρόταση συνεργασίας της Google με το ΥΠΠΟ στο θέμα της ψηφιοποίησης και της ψηφιακής προβολής μέσω της πλατφόρμας Art and Culture, η πραγματοποίηση γυρισμάτων μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα