Αύριο με Τραμπ, την Τετάρτη με τον Ερντογάν

Ανατολική Μεσόγειος και τουρκικές προκλήσεις οι αιχμές στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο. Τετ α τετ σήμερα με Ράμα, ΖάεφAναχώρησε για τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός και στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αύριο θα έχει το πρώτο του τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο δεν θα είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας, ωστόσο θα είναι μία από τις λίγες συναντήσεις που θα έχει με ξένους ηγέτες ο κ. Τραμπ αυτή την εβδομάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει σειρά ζητημάτων της εξωτερικής μας πολιτικής στον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα ειπωθεί με αιχμή την ανατολική Μεσόγειο και τα ανοιχτά μέτωπα με την Τουρκία. 

Ο κ. Μητσοτάκης με την ιδιότητα του πρωθυπουργού θα έχει την παρθενική του συνάντηση την Τετάρτη και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά θέλησε -ανεπιτυχώς βεβαίως- να αποτρέψει το τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ, ο οποίος, εκτός του πρωθυπουργού, θα έχει συνάντηση και με τον Τούρκο πρόεδρο.

Βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη κατά τις επαφές του αυτές είναι να συμβάλει στην αποφόρτιση του κλίματος έντασης με την Τουρκία και μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι είναι στο χέρι του κ. Ερντογάν να αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζουν ότι είναι αναγκαίος ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, καθώς δεν μας συμφέρει να παρασυρθούμε στην πολιτική έντασης που ακολουθεί η Τουρκία.

Βεβαίως στις επαφές του κ. Μητσοτάκη ξεχωρίζουν η σημερινή συνάντησή του με τον Εντι Ράμα και αυτές που θα ακολουθήσουν με άλλους ηγέτες χωρών της Βαλκανικής, μεταξύ των οποίων και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με το επιτελείο του πρωθυπουργού, ο στόχος της κυβέρνησης δεν συνίσταται μόνο στο να ενισχύσει τη διεθνή παρουσία της χώρας, αλλά ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στις άλλες επαφές που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με επενδυτές και ξένους τραπεζίτες προκειμένου να προσελκυστούν αμερικανικές επενδύσεις.

Ξεχωριστή σημασία αποδίδεται και στην παρέμβαση του πρωθυπουργού στη σημερινή σύνοδο για την κλιματική αλλαγή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα