«Πλήγωσε» την Αλβανία το χτύπημα του Εγκέλαδου

Μεγάλες υλικές ζημιές, δεκάδες τραυματίες, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν νεκροί από τη δόνηση των 5,6 Ρίχτερ

Οι κάτοικοι των περιοχών τις οποίες έπληξε ο Εγκέλαδος στην Αλβανία μετρούν τις πληγές τους. Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το Σάββατο στη γειτονική χώρα και έγινε αισθητή και στην Ελλάδα, προκάλεσε δεκάδες τραυματισμούς, ευτυχώς όχι θύματα, και καταστροφές σε δεκάδες κτίρια. 

Στα Τίρανα και στο Δυρράχιο προκλήθηκε πανικός. «Ολοι οι γείτονές μας βγήκαν έξω ουρλιάζοντας. Ευτυχώς δεν διήρκεσε πολύ. Περίπου 20 δευτερόλεπτα... Δεν θυμάμαι πιο ισχυρό σεισμό» δήλωνε αργότερα έντρομος κάτοικος της αλβανικής πόλης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών USGS, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών και το επίκεντρό του εντοπίστηκε κοντά στο Δυρράχιο, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Το αλβανικό ινστιτούτο γεωεπιστημών, στη δική του εκτίμηση, ανέφερε ότι ο κύριος σεισμός ήταν 5,8 βαθμών και πως 11 λεπτά αργότερα σημειώθηκε μετασεισμική δόνηση 5,3 βαθμών. Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας, 105 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά. Από αυτούς οι 74 μεταφέρθηκαν για περίθαλψη στα νοσοκομεία στα Τίρανα και στο Δυρράχιο. Οι περισσότεροι τραυματίστηκαν καθώς βγήκαν πανικόβλητοι από τα σπίτια τους, τρέχοντας να σωθούν.

Ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα μετέβη στο Δυρράχιο προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση και ζήτησε από τους πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία. Ζημιές έχει υποστεί στο πανεπιστήμιο το κτίριο που στεγάζει το τμήμα Γεωλογίας.

Τίρανα

Στην περιοχή των Τιράνων 48 σπίτια και τρεις πολυκατοικίες υπέστησαν ρωγμές, ενώ στην περιοχή του Δυρραχίου 42 σπίτια και τέσσερις πολυκατοικίες υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Αμυνας Ολτα Τσάκα.

Είκοσι κτίρια υπέστησαν ζημιές σε άλλες περιοχές. «Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπήρχε απώλεια ανθρώπινης ζωής» πρόσθεσε. Η Τσάκα ανέφερε ότι δεν υπέστησαν ζημιές οι πετρελαιοπηγές του Φιέρι.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ακτίνα τουλάχιστον 250 χιλιομέτρων και ήταν «ο ισχυρότερος των τελευταίων 20-30 ετών στην Αλβανία», σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας.