Λάθος και τα νέα εκκαθαριστικά

■ Αύριο θα δουν τα σημειώματα οι συνταξιούχοι, όμως ο γολγοθάς τους συνεχίζεται
■ Θα διαπιστωθεί τι προέκυψε από τον επανυπολογισμό και την προσωπική διαφορά ανά περίπτωση, όμως στα ποσά δεν έχουν συμπεριληφθεί οι «διορθώσεις» για τις παράνομες περικοπές

Η Θέση μας: Δημόσια τάξη και καταλήψεις

Από τον
Νάσο Χατζητσάκο

Από αύριο θα αρχίσουν να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ τα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα των κύριων συντάξεων με τις προσωπικές διαφορές που προέκυψαν μετά τον επανυπολογισμό, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι τα εκκαθαριστικά, που με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης δεν αποδίδονταν στους δικαιούχους, θα είναι λάθος, αφού φαίνεται ότι δεν έχουν γίνει οι αναπροσαρμογές στις συντάξεις, με τη διόρθωση των αντισυνταγματικών περικοπών του 2012, σύμφωνα με την αμετάκλητη -και ανεφάρμοστη από τον Ιούνιο του 2015- απόφαση του ΣτΕ.

Τα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα που αποκρύπτονταν εδώ και εννέα μήνες από περίπου 1.700.000 δικαιούχους θα αρχίσουν να αναρτώνται από αύριο, ανά πρώην ασφαλιστικό ταμείο.

Την Τετάρτη αναμένεται στον ιστότοπο του υπερταμείου να «ανέβουν» τα εκκαθαριστικά για τους δικαιούχους του τ. ΟΑΕΕ και του τ. ΕΤΑΑ και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου για όσους ανήκουν στο τ. ΙΚΑ, στο τ. ΝΑΤ και στους υπόλοιπους πρώην ασφαλιστικούς φορείς.

Δεν θα λάβουν εκκαθαριστικά περίπου 230.000 συνταξιούχοι διάφορων πρώην ταμείων, των οποίων οι συντάξεις δεν είχε καταστεί εφικτό να επανυπολογιστούν (λόγω έλλειψης στοιχείων).

Το θέμα του μη επανυπολογισμού χιλιάδων συντάξεων είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» από τον Ιανουάριο, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να το επιβεβαιώνει μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Στα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα δοθούν αναμένεται να εμφανίζονται:

• Το «παλαιό» (προ του δήθεν επανυπολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2018) ποσό της σύνταξης, μεικτό και καθαρό μετά τις παρακρατήσεις,

• το νέο ποσό, όπως διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του ’19, και

• το ύψος των προσωπικών διαφορών (θετικές ή αρνητικές).

Ωστόσο τα στοιχεία αυτά είναι εκ των προτέρων λάθος. Αυτό, επειδή κανονικά θα έπρεπε: α) να διορθωθούν οι συντάξεις αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή θα έπρεπε να έχουν αφαιρεθεί οι αντισυνταγματικές περικοπές του ’12 και να προστεθούν τα δώρα (βάσει της αμετάκλητης απόφασης του ΣτΕ), και β) στη συνέχεια στα ποσά που θα προέκυπταν να γίνει εκ νέου ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου.

Τι σημαίνει αυτό; Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι μετά την επικείμενη γνωστοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τον ν. Κατρούγκαλου θα λάβει μια συνολική απόφαση για τα αναδρομικά και τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στις συντάξεις, οι απόμαχοι της εργασίας μέσα στους επόμενους μήνες θα λάβουν μια ακόμη παρτίδα αναλυτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα