Και drones «δολοφόνοι» στο οπλοστάσιο του «σουλτάνου»

Η Τουρκία θα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα χρησιμοποιεί δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη χωρίς ανθρώπινη παρέμβασηΔεν έχει τέλος η εξοπλιστική αναβάθμιση της Τουρκίας, σε μια εποχή κατά την οποία οι γεωπολιτικές προκλήσεις στη «γειτονιά» μας αυξάνονται, και ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -με κάθε τρόπο, και για εσωτερική πολιτική κατανάλωση- επιχειρεί να επανασυστηθεί στη διεθνή πολιτική σκηνή ως ο «απόλυτος παίκτης».

Μετά την προκλητική αγορά των S-400, και ενώ συνεχίζει να παίζει εξοπλιστικά παιχνίδια με τις ΗΠΑ, έγινε γνωστό πως η Τουρκία, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα γίνει η πρώτη χώρα στον πλανήτη που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δικής της παραγωγής πλήρως αυτόνομα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), τα οποία έχουν την επιχειρησιακή δυνατότητα όχι μόνο να εντοπίζουν, αλλά και να εξουδετερώνουν ανθρώπινους στόχους. Κι αυτό χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε παρέμβαση από τον χειριστή τους!

Σύμφωνα με το «New Scientist», και ενώ είναι γνωστό πως εσχάτως η Τουρκία εκκίνησε την παραγωγή εξοπλισμένων drones και, κατά πληροφορίες, τα έχει ήδη τεστάρει στη βορειοδυτική Συρία, προχωρά τώρα στο επόμενο… επίπεδο.

Οπως ανακοίνωσε η τουρκική αμυντική εταιρεία STM, ο στρατός της χώρας θα αρχίσει από το 2020 να χρησιμοποιεί τα καινοτόμα αυτόνομα drones Kargu.

Τα «αεροσκάφη», που ζυγίζουν μόλις επτά κιλά, διαθέτουν τέσσερις έλικες και μπορούν να εκτελέσουν αποστολές ή κατά μόνας ή ως μέρη ευρύτερου σμήνους drones, με τα οποία μάλιστα θα αλληλεπιδρούν στο πεδίο της μάχης!

Πάντα κατά τους ισχυρισμούς της STM, τα drones αυτά διαθέτουν ενσωματωμένες δυνατότητες επεξεργασίας εικόνων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και αλγορίθμους «βαθιάς μάθησης», ενώ μπορούν να πετούν τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, επιφέροντας πλήγματα ακριβείας – ενώ, αν κριθεί απαραίτητο, μπορούν ακόμη και να αυτοκαταστραφούν!

Είναι προφανής η προσπάθεια του ερντογανικού καθεστώτος αφενός να μειώσει την εξάρτησή του στο θέμα των αμυντικών εξοπλισμών από τις ξένες δυνάμεις, αφετέρου να ενισχύσει το εθνικιστικό αφήγημα του «σουλτάνου» στο εσωτερικό.

Οπως και να ‘χει, όμως, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι εφιαλτικό και για την Ελλάδα, μια και ανάλογες ειδήσεις φτάνουν συχνά πια στη δημοσιότητα επιβεβαιώνοντας την υπεροπλία της Αγκυρας. Χαρακτηριστικό ήταν και το δημοσίευμα του Al-Monitor, του ιστότοπου που με έδρα τις ΗΠΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με αυτό, μόλις προ ημερών οι Τούρκοι δοκίμασαν με επιτυχία και τον πρώτο τους πύραυλο τύπου Κρουζ (SOM-B2), με εκρηκτική κεφαλή ικανή να διαπερνά τσιμεντένια υπόγεια καταφύγια, την ώρα που η επίσης τουρκική εταιρία κατασκευής drones Baykar Makina (που ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Ερντογάν Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ) συνεργάζεται από τις αρχές Αυγούστου με την κρατική ουκρανική εταιρία Ukrspecexport για την ανάπτυξη του μεγάλου, πανίσχυρου drone «Akinci» («Επιδρομέας»).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα