Κολοσσιαία ερευνητική αποστολή στην Αρκτική

Ομάδα επιστημόνων από 19 χώρες με έξι παγοθραυστικά (!) θα μελετήσει τον ωκεανό του Βόρειου ΠόλουΔέκα χρόνια προετοιμασίας. Τόσα χρειάστηκαν για να σαλπάρει το ερευνητικό παγοθραυστικό «Polarstern» για ένα ταξίδι διάρκειας ενός έτους με προορισμό τον Βόρειο Πόλο· μια άνευ προηγουμένου ερευνητική αποστολή και ένα από τα πιο φιλόδοξα ερευνητικά προγράμματα της ιστορίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιστημόνων από 19 χώρες. 

Το project «MOSAiC», με ναυαρχίδα το «Polarstern», ξεκίνησε από τη Νορβηγία για να διεισδύσει όσο πιο βαθιά μπορεί στο σιβηρικό τμήμα του Αρκτικού Ωκεανού.

Έχοντας τη συνοδεία πέντε παγοθραυστικών, το «Polarstern», του οποίου το όνομα στα ελληνικά σημαίνει Πολικός Αστέρας, θα μετακινείται παράλληλα με τους πάγους για έναν χρόνο, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση και να μελετήσει στοιχεία, τα οποία έως σήμερα θεωρούνται απρόσιτα.

Αν και δεν είναι η πρώτη επιχείρηση αυτού του είδους, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο επιχειρείται σε τέτοια κλίμακα. Οταν θα συναντήσει τους πάγους, το σκάφος θα διανύει 7 χλμ. την ημέρα, ενώ η αποστολή θα διαρκέσει 390 ημέρες.

Οι επιστήμονες εν πλω θα λαμβάνουν δείγματα από την ατμόσφαιρα, από τους πάγους και από τα νερά του ωκεανού.

Η μελέτη τους θα βοηθήσει να καλυφθούν τα κενά στη γνώση μας για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Συνολικά,το «Polarstern» θα διανύσει απόσταση περίπου 2.500 χλμ., ενώ για δύο με τρεις μήνες θα βρίσκεται σε απόσταση 200 χλμ. ή και λιγότερο από τον Βόρειο Πόλο.

Περίπου 600 ειδικοί θα εναλλάσσονται στο πλοίο για τις επόμενες 390 ημέρες. Το παγοθραυστικό θα καλύψει 2.500 χιλιόμετρα. Οι ομάδες θα ζήσουν 150 πολικές νύχτες, με θερμοκρασίες που μπορεί να πέσουν ακόμη και στους -45 βαθμούς Κελσίου.

Το « Polarstern» συνοδεύεται από τέσσερα παγοθραυστικά της Ρωσίας, της Κίνας και της Σουηδίας, ενώ αεροσκάφη και ελικόπτερα θα αναλάβουν να μεταφέρουν τους επιστήμονες και να τους εφοδιάζουν με τρόφιμα και άλλα είδη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα