Τορόντο: Ελληνικά στεφάνια ελιάς στους μαραθωνοδρόμους

Θα βραβευτούν δύο νικητές στον αγώνα, που θα γίνει 3 Μαΐου του 2020ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ τιμή για τους νικητές του Διεθνούς Μαραθωνίου του Τορόντο στις 3 Μαΐου του 2020, καθώς θα λάβουν βραβείο αντίστοιχο εκείνου των αρχαίων Ελλήνων μαραθωνοδρόμων. Στην κεφαλή των νικητών μαραθωνοδρόμων θα τοποθετηθούν επιχρυσωμένα στεφάνια από κλαδιά ελιάς, προερχόμενα από την περιοχή του Μαραθώνος. 

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα βραβεύσει τους νικητές του Διεθνούς Μαραθωνίου και τα στεφάνια θα απονεμηθούν από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στο Τορόντο Βίκτορα Μαλιγκούδη στους δύο Καναδούς νικητές: έναν άνδρα και μία γυναίκα, οι οποίοι ταυτοχρόνως θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Σε προθήκες

Τα στεφάνια που κόπηκαν από την ελιά του Μαραθώνος έχουν ήδη αποσταλεί και τοποθετηθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε ειδικές προθήκες στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο. Εκεί θα πραγματοποιηθεί σήμερα ειδική εκδήλωση, κατά την οποία τα στεφάνια θα παραδοθούν στους διοργανωτές του Μαραθωνίου του Τορόντο. Κεντρικός ομιλητής της εκδηλώσεως θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Μπουραζέλης, με θέμα τη Μάχη του Μαραθώνος και τη σημασία της για την παγκόσμια Ιστορία. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει η βράβευση των μαθητών των σχολείων του Τορόντο, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαγωνισμό έκθεσης με το ίδιο θέμα.

Σημειωτέον ότι στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο στεγάζεται μία από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικής τέχνης, με εκθέματα που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια έως την περίοδο του Βυζαντίου. Το σκεπτικό της βραβεύσεως των νικητών με δύο επιχρυσωμένα κλαδιά ελιάς αποτελεί «δάνειο» στοιχείο του ιστορικού μαραθωνίου στη Βοστόνη των ΗΠΑ.

Για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας στον μαραθώνιο του Τορόντο συνεργάστηκαν το γενικό προξενείο της Ελλάδος στο Τορόντο και η Ελληνοκαναδική Ενωσις Ακαδημαϊκών Οντάριο, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 150 καθηγητές ελληνικής καταγωγής, που διδάσκουν στα πανεπιστήμια του Οντάριο. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται οικονομικά από το Hellenic Heritage Foundation.

Ο Διεθνής Μαραθώνιος του Τορόντο (Scotiabank Toronto Waterfront Marathon) συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια και είναι από τους λίγους στη Βόρεια Αμερική στους οποίους η Διεθνής Ενωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) έχει απονείμει τη διάκριση Gold Label Race.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα