«Εκτόξευση» στα ενοίκια έως και 20,1%

Αυξήθηκαν τα μισθώματα στο β΄τρίμηνο του 2019. Τα προάστια του Πειραιά και η Δυτική Αθήνα κρατούν τα σκήπτρα...

Από τον
Φώτη Κόλλια

Μεγάλες αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης δείχνει ο δείκτης μέσης τιμής προσφοράς κατοικιών του δικτύου αγγελιών spitogatos.gr.

Με βάση τα στοιχεία από τις αγγελίες που φιλοξενεί το δίκτυο, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2019 και του αντίστοιχου τριμήνου του 2018 παρουσιάζουν τα προάστια του Πειραιά, με τις ζητούμενες τιμές να είναι ενισχυμένες κατά 20,1%.

Σημαντικά υψηλότερες, κατά 15,40%, εμφανίζονται και οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών στα δυτικά προάστια της Αθήνας, στον Πειραιά (14,40%), στα βόρεια προάστια (11,6%) και στο κέντρο της Αθήνας (10,2%).

Στη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης καταγράφεται στους περιφερειακούς δήμους και στο υπόλοιπο του νομού, και φτάνει το 12,6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Στο σύνολο της χώρας η μέση αύξηση στα ενοίκια προσεγγίζει το 9,4%, αλλά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, πάντα με βάση τις αγγελίες που φιλοξενούνται στο spitogatos.gr, οι αυξήσεις είναι πολλαπλάσιες.

Στον νομό Ρεθύμνου, για παράδειγμα, καταγράφεται αύξηση στις ζητούμενες τιμές για ενοικίαση κατοικίας κατά 31,7% και στον νομό Πιερίας κατά 26,7%. Μεγάλες αυξήσεις εντοπίζονται επίσης στην Κέρκυρα (19,7%), στα νησιά του Αργοσαρωνικού (15,8%), στην Ηλεία (19,1%) και την Αιτωλοακαρνανία (18,4%).

Έκρηξη καταγράφεται και στις ζητούμενες τιμές πώλησης ακινήτων σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Δεν ακολουθεί όμως η υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς σε ορισμένες περιοχές καταγράφεται και πτώση τιμών.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, η μέση τιμή πώλησης στο κέντρο της Αθήνας ήταν πέρυσι 1.162 ευρώ ανά τ.μ. και στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 εκτοξεύτηκε κατά 30,9%, στα 1.522 ευρώ ανά τ.μ.

Στον Πειραιά η μέση ζητούμενη τιμή για πώληση κατοικίας ήταν 1.139 ευρώ ανά τ.μ. και φέτος αυξήθηκε κατά 18,2%, στα 1.346 ευρώ ανά τ.μ.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 25%, στα 1.250 ευρώ ανά τ.μ. Αντίθετα, στα Γρεβενά οι ζητούμενες τιμές υποχώρησαν κατά 30% σε σύγκριση με το περσινό δεύτερο εξάμηνο, στη Φωκίδα κατά 8% και στη Λέσβο κατά σχεδόν 6%. Σε γενικές γραμμές, πάντως, παρατηρείται έστω μικρή αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης.