Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μετέχει σε συνέδριο που οργανώνουν διάδικοί της

Ο νέος πρόεδρος Ιωάννης Λιανός και η εισηγήτρια Μαρία Ιωαννίδου συμμετέχουν σε συνέδριο που διοργανώνει δικηγόρος διάδικος της Επιτροπής

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Aς θέσουμε ένα ρητορικό ερώτημα: Μπορεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού να συμμετάσχει, ως ομιλητής, σε συνέδριο που επί της ουσίας διοργανώνεται από δικηγόρο ο οποίος δραστηριοποιείται στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού, ιδίως μάλιστα όταν με τον εν λόγω δικηγόρο πρόκειται να βρεθούν λίγες ημέρες μετά το συνέδριο στις δικαστικές αίθουσες ως διάδικοι;

Φυσικά όχι! Εκτός κι αν ζει κανείς στην Ελλάδα... Η ιστορία ξεδιπλώνεται ως εξής: Σε υπερπολυτελές resort του Βόλου, από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, η Εταιρία Μελέτης Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου (ΕΜΕΟΔ), ένα σωματείο που, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σελίδα του, έχει δημιουργηθεί για τη μελέτη του Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου, διοργανώνει το 4ο συνέδριό της με τίτλο «Το Δίκαιο μεταξύ του ελεύθερου ανταγωνισμού μεταξύ ουσιαστικών και διαδικαστικών κανόνων».

Αρχικά, τίποτα δεν φαντάζει περίεργο. Εάν, όμως, κοιτάξει κανείς με προσοχή το πρόγραμμα του συνεδρίου, τότε ανασύρει μερικές πληροφορίες που είναι σίγουρα περίεργες. Πρόεδρος του σωματείου, άρα και διοργανωτής του συνεδρίου, είναι ο Δημήτρης Τζουγανάτος, ο οποίος είναι εκ των βασικών ομιλητών.

Ο κ. Τζουγανάτος είχε διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού από το 2000 έως το 2003, ενώ σήμερα, εκτός από καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, είναι δικηγόρος που δραστηριοποιείται στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού, με δικό του μεγάλο γραφείο.

Το όνομά του είχε βρει χώρο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, όταν το 2005, δηλαδή λίγο καιρό μετά την παραίτησή του από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, βρέθηκε αντίδικος του Δημοσίου σε δικαστική διένεξη με τον Σύνδεσμο Σούπερ Μάρκετ για πρόστιμο που επεβλήθη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Βρέθηκε, δηλαδή, να υπερασπίζεται ως δικηγόρος υπόθεση που εξέταζε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, της οποίας ήταν πρόεδρος στο παρελθόν. Παραμένει πάντα ένα ερώτημα πόσους πελάτες ανέλαβε να υπερασπιστεί ο κ. Τζουγανάτος, τους οποίους νωρίτερα εξέταζε ως πρόεδρος της επιτροπής. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Ο κ. Τζουγανάτος, σήμερα, είναι δικηγόρος σε δύο κρίσιμες υποθέσεις, για τις οποίες επί προεδρίας της Βασιλικής Θάνου είχε αποφασιστεί η λήψη ασφαλιστικών μέτρων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η πρώτη περίπτωση αφορά το πρακτορείο διανομής Τύπου «Αργος» (ευρύτερων συμφερόντων του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη), η οποία μάλιστα βρίσκεται σε εκκρεμότητα, καθώς μέχρι στιγμή το «Αργος» δεν έχει καλέσει -ως όφειλε- τους εκδότες των εφημερίδων για διαπραγματεύσεις.

Η δεύτερη αφορά την Ελμίν Βωξίτες Α.Ε., που ανήκει στον πολυεθνικό κολοσσό Imerys Group και δραστηριοποιείται στην αγορά παραγωγής και εμπορίας βωξίτη.

Να υπενθυμίσουμε πως τα συμφέροντα πίσω από αυτές τις δύο υποθέσεις συνδέθηκαν το προηγούμενο διάστημα με την «επείγουσα» απομάκρυνση της κυρίας Θάνου από την επιτροπή.

Ειδικώς τώρα, για την υπόθεση του βωξίτη, ο κ. Τζουγανάτος ως δικηγόρος της εταιρίας έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα εξεταστεί στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στις 8 Οκτωβρίου.

Και εδώ αρχίζει το καλύτερο: Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όμως, Ιωάννης Λιανός θα περάσει και αυτός το επόμενο τριήμερο στον Βόλο, καθώς είναι επίσης εκ των βασικών ομιλητών του συνεδρίου που διοργανώνει το σωματείο του κ. Τζουγανάτου.

Εν ολίγοις, ο κ. Λιανός θα βρεθεί, σύντομα, «απέναντι» από τον άνθρωπο με τον οποίο πέρασε ένα τριήμερο μαζί, αποδεχόμενος πρόσκλησή του, για να προστατέψει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Δεν είναι παράδοξο; Δεν είναι παράδοξο, ακόμη, το γεγονός πως στον Βόλο θα συμμετάσχει ως ομιλήτρια και η νέα εισηγήτρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού Μαρία Ιωαννίδου;

Το πάνελ των ομιλητών του συνεδρίου, στο οποίο -τονίζουμε- θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος και ένα μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, συμπληρώνουν ακόμα η Λία Αθανασίου, η οποία διατηρεί μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη το δικηγορικό γραφείο «Αθανασίου - Γεραπετρίτης» που ασχολείται με το Δίκαιο του Ανταγωνισμού, αλλά και ο Δημήτρης Λουκάς, που είναι σύζυγος της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και ο οποίος θήτευσε 10 χρόνια στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τελευταία θέση αυτήν του αντιπροέδρου (θα είχε επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον να μάθουμε κάποια στιγμή εάν και το γραφείο στο οποίο εργάζεται ο κ. Λουκάς έχει αναλάβει πελάτες που εξετάζονταν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την περίοδο που ο ίδιος υπηρετούσε σε αυτήν).