Προανακριτική στη Βουλή για τον Παπαγγελόπουλο

Αντίστροφη μέτρηση για συγκρότηση επιτροπής μετά την κατάθεση του αιτήματος από τη Ν.Δ. για τη Novartis, το οποίο υπέγραψαν 30 βουλευτέςΆρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis, καθώς κατατέθηκε το σχετικό προαναγγελθέν αίτημα της Ν.Δ., το οποίο υπέγραψαν 30 βουλευτές. 

Το ενδιαφέρον στρέφεται στα φερόμενα αδικήματα για τα οποία θα ελεγχθεί ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι έχει τελέσει τα αδικήματα «ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας», «ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος», «ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία» και «πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση εγκλήματος».

Είναι πρόδηλο ότι παρόλο που οι νομικοί της Ν.Δ. μελετούσαν επί μέρες την ογκώδη δικογραφία απέδωσαν τελικά ήπιες κατηγορίες στον τέως υπουργό.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι αν και η διαλεύκανση της υπόθεσης αποτέλεσε βασικό σημείο της ρητορικής της Ν.Δ., ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο, συλλέχθηκαν μόνο οι απαιτούμενες από τον Κανονισμό της Βουλής υπογραφές 30 βουλευτών.

Από την άλλη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε σημειώσει ότι το ζήτημα των προανακριτικών και των εξεταστικών είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης, και γι’ αυτό ίσως κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι και δεν συνυπέγραψαν την πρόταση μέλη του υπουργικού συμβουλίου ή ακόμη και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται με βάση τις καταθέσεις των Αντώνη Σαμαρά και Ανδρέα Λοβέρδου, που τον κατονομάζουν, αλλά και τις καταθέσεις της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, όπως και του επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος ωστόσο μιλά μόνο για «Ρασπούτιν».

Σε κάθε περίπτωση «γαλάζιες» πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι η κατάθεση Ράικου είναι εκείνη που οδηγεί στην παραμονή της υπόθεσης στη Βουλή και όχι στην άμεση επιστροφή της στη τακτική Δικαιοσύνη, όπως σχεδιαζόταν αρχικά.

Η σχετική συζήτηση για τη συγκρότηση της επιτροπής θα διεξαχθεί πιθανότατα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Στη μυστική ψηφοφορία το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση της Ν.Δ., με το κόμμα να υπογραμμίζει ότι θέλει «να πέσει άπλετο φως για να αναδειχθούν οι ευθύνες όσο ψηλά και να υπάρχουν για όλους».

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ακονίζει ήδη τα μαχαίρια για τις μάχες που έπονται, καταγγέλλοντας «άθλια πλεκτάνη συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis» και επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών. «Η προανακριτική παρωδία ωστόσο θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της» σχολιάζει μάλιστα η Κουμουνδούρου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα