«Επαναcύσταση '21» από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Επετειακό πρόγραμμα με δράσεις που αναδεικνύουν πολυδιάστατα τον αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται το 2021 από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το οποίο αναπτύσσει από τον Μάρτιο του 2018 ένα σύνολο δράσεων εθνικής εμβέλειας, που αναδεικνύουν πολυδιάστατα τον αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας, ανακοίνωσε το επετειακό πρόγραμμά του.

Υπό τον γενικό τίτλο «Επαναcύσταση», οι δράσεις του μουσείου θα κορυφωθούν τον Μάρτιο του 2021 με τη μεγάλη επετειακή έκθεση για τον Αγώνα του 1821, στην έδρα του στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. 

Το ίδιο διάστημα, με την υποστήριξη της «Πρωτοβουλίας 2021» της Εθνικής Τραπέζης και ιδρυμάτων, τμήματα της έκθεσης θα μεταφερθούν σε δέκα μουσεία και πολιτιστικούς φορείς της περιφέρειας, ενώ τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2021 μια ειδικά σχεδιασμένη πλωτή έκθεση για τον ναυτικό αγώνα θα διαπλεύσει με ιστιοφόρο το Αιγαίο Πέλαγος.

Οι δράσεις αυτές έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τον αναστοχασμό, τον διάλογο και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, επανασυστήνοντας στο σημερινό κοινό τα κειμήλια των συλλογών του, δημιουργώντας ένα νέο πεδίο διαλόγου για το τι τελικά ορίζουμε ως ελληνική ταυτότητα.

Η κεντρική έκθεση

Τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και βρίσκονται υπό την εποπτεία επιστημονικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκο Αλιβιζάτο, Θάνο Βερέμη και Μαρία Ευθυμίου.

Η κεντρική επετειακή έκθεση, η οποία θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, θα αφηγείται την ιστορική περίοδο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Μέσα από σπάνια κειμήλια και αρχειακό υλικό θα αναδειχθούν η προετοιμασία, το ξέσπασμα, η ακτινοβολία και η παρακαταθήκη της Επανάστασης, εστιάζοντας αφενός στους ανθρώπους που έγιναν ήρωες, αφετέρου στις κοινωνικές και ιδεολογικές εμπειρίες που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο γινόταν αντιληπτός ο κόσμος πριν και μετά το 1821.

Για πρώτη φορά η έκθεση θα εμπλουτιστεί με διαδραστικά εκπαιδευτικά εκθέματα, από τα οποία ξεχωρίζει η Χάρτα του Ρήγα.

Η πλωτή έκθεση θα «αγκυροβολήσει» σε ιστορικά νησιά και λιμάνια της άγονης γραμμής, όπως η Υδρα, οι Σπέτσες, η Χίος, τα Ψαρά κ.ά., μεταφέροντας το μήνυμα ότι ο ναυτικός αγώνας ήταν εκείνος που επέτρεψε την εδραίωση της Ανεξαρτησίας.